Dan Popa: O mărturisire a unui bancher vechi - Bloguri economice

miercuri, 19 august 2009

Dan Popa: O mărturisire a unui bancher vechi

“Foarte multi dintre cei pe care ii vedeti iesind public cu declaratii sunt niste ipocriti, care stiu foarte bine cum stau lucrurile in sistem, dar spun doar ceea ce le convine. O fac, spun ei, pentru a pastra increderea in sistem, dar nu asta e singura solutie pentru a pastra increderea….
In toate bancile, situatia e dificila. In unele situatii managementul prost si foarte prost a dus la consecinte dureroase pentru angajatii obisnuiti. Unii au vrut sa arate celor din Centrala cat de multi bani le pot aduce, drept pentru care au aplicat o tactica a pamantului parjolit. Vindem orice, oricui, ca sa ne acoperim la indicatori (numar de produse/client, volum de vanzari, numar de noi clienti adusi in banca samd).

Acum vedem ca firmele pe care le trageam de maneca sa le dam credite, nu mai au afaceri care sa le permita returnarea banilor. Ii sunam, ne dam de ceasul mortii, uneori ii amenintam, dar …Ce sa le faci? Daca trec cu datoriile de 90 de zile, intra automat in portofoliul firmei de recuperare cu care lucram. Interesul nostru e sa evitam aceasta situatie, dar de multe ori nu ai cum. Faci si restructurari de credite, dar sunt scumpe pentru banca. O restructurare nu inseamna ca stergi cu pixul peste maturitatea imprumutului si mai adaugi inca 10 ani.
Calatoresc mult cu serviciul ma ocup cu auditul intern. Constat, din ceea ce intalnesc in tara si din ceea ce discut cu alti colegi din alte banci, ca acolo unde problemele nu se pot rezolva potrivit procedurilor interne, se ascunde gunoiul sub pres. Se aplica politica strutului, poate ca se rezolva de la sine problema. Dar din pacate, nu numai ca nu se rezolva, ci se agraveaza pana acolo incat devine aproape imposibil de gestionat.
Salariile au fost inghetate, s-au dat colegi afara, se desfiinteaza posturi (pe motiv ca activitatea s-a centralizat), dar public nu se vor rosti aceste adevaruri. Oficial, sistemul merge bine, iar pentru restul problemelor, ia trimiteti`ne un email pe adresa Office@….ro si va vom raspunde in cat mai scurt timp.
Partea cea mai proasta e cea legata de atmosfera din banci. Sunt de 10 ani in sistem. Nu mai regasesc acea atmosfera. Erau oameni de bun simt, colegi care chiar erau interesati de problemele tale si incercau sa te ajute…Acum fiecare e pentru el. Am o colega care s-a oferit sa isi toarne colegii, numai sa n`o dea afara. Din fericire, au zburat`o. Dar ca ea sunt multi. Au terminat tot felul de facultati no-name si au venit cu pretentii salariale de ramaneai crucit. Habar nu aveau cu ce se mananca meseria asta, dar voiau bani. Unele au vrut ca din prima zi de munca sa fie numite sefe de departamente. Altii acceptau pe bani putini sa se angajeze, stiind ca odata intrat in sistem, te muti usor de la o banca la alta. O alta colega a venit de pe un post unde se ocupa cu traduceri de filme de desene animate. A facut 3 ani de facultate si acum se cheama ca e bancher. Ati avut dreptate cand ati publicat acele cv`uri. Poate unii se vor regasi in ele si vor deveni mai moderati. Cat despre “Jurnalul de bancher”, realitatea uneori bate ceea ce scriati acolo. Fatuci in fustite mini care, atunci cand se restrictioneaza accesul la messenger au reactii la limita isteriei, nu au ce cauta intr`o banca.
Sau oameni in toata firea care, intrebati de client la ce se refera un anumit comision, dau niste explicatii absolut aiuritoare, iar cand le atragi atentia, iti raspund “Da`i in ma`sa ca si asa nu pricepe nimic”.
E drept, e nevoie de incredere in sistemul bancar romanesc, dar e nevoie si de o masiva restructurare.
Sperantele mele se leaga totusi de cativa tineri foarte bine pregatiti, care au venit in urma cu cateva luni in banca. Sunt cu mult bun simt, stiu carte si vor sa faca treaba.
Ar trebui poate sa puneti problema educatiei financiare facute in scoli. Nu intotdeauna profesorii care predau sunt “upgradati” cu ceea ce se mai petrece in domeniile pe care le predau. E drept ca e un cerc vicios, dar poate reusiti sa scrieti despre asta.
Si in final, trebuie sa avem incredere in banci, cu toate dificultatile inerente. Sunt singurele care pot reporni economia, in vremuri in care Guvernul habar nu are ce vrea. Pana la urma, ne vom reveni, poate chiar in primul trimestru din 2010. Si va fi bine.

Si apropos, ia interesati`va ce note avea la Economie actualul premier. S`ar putea sa aveti surprize”.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP