Dan Popa: Stiglitz:”Tehnic, atunci când ai creştere pozitivă, unii cred că recesiunea s-a încheiat. Fals!” - Bloguri economice

sâmbătă, 29 august 2009

Dan Popa: Stiglitz:”Tehnic, atunci când ai creştere pozitivă, unii cred că recesiunea s-a încheiat. Fals!”

”La nivel global, punctul cel mai de jos al crizei a trecut, dar economia e fundamental slabita. Economistii definesc recesiunea atunci cand ai doua trimestre consecutive de scadere economica. Tot ei spun ca atunci cand treci pe plus, recesiunea e terminata.
Nimic mai fals. Majoritatea oamenilor percep recesiunea ca pe un mediu in care nu isi mai pot gasi un loc de munca. Pentru manageri, e atunci cand nu ai pentru cine produce.

E greu sa vorbesti despre reluarea cresterii celor care si`au pierdut economiile si care nu vor gasi nici in doi ani calea catre o viata normala. Poate ca in patru ani vom reveni acolo unde eram inainte.
Impresia asta de ameliorare vine din cauza ca nu mai asistam la prabusiri cu 20-50 % ale importurilor sau exporturilor.
Presiunile inflationiste exista. Dupa ce Fed a aruncat atata lichiditate in sistem, ea va trebui sa o retraga in exact aceeasi cantitate. Nici mai mult, nici mai putin. Efectele masurilor luate de bancile centrale se vad dupa 6-18 luni de la implementarea lor.

Alte probleme ar putea aparea pe segmentul cartilor de credit si al creditelor comerciale. Oamenii, ma refer aici strict la cei care reuseau sa isi achite ratele la banci, incep sa aiba dificultati tot mai mari in serviciul datoriei iar cu cat aceasta recesiune sa va prelungi, cu atat efectul social va fi mai devastator.

Sistemul financiar nu a iesit din criza, sa nu ne iluzionam.

Obama nu a restructurat cu adevarat sistemul bancar. El a urmat politicile deplorabile ale administratiei Bush. Schimbarea adusa de Obama e legata de planurile de relansare. Cu toate astea, cele 800 de miliarde de dolari intinsi pe doi ani nu cred ca vor cantari prea tare.
Eroarea administratiilor Bush si Obama e ca ei cred ca marile banci nu pot fi restructurate. Ei vor aparent sa salveze capitalismul, dar Wall Streetului nu`i pasa de capitalism. Wall Streetului ii pasa de bancile lui si de bancherii lui.
E nevoie de legi care sa permita falimentul bancilor considerate prea mari, si de o mai mare transparenta a sistemului financiar.
Se stie ca bancile isi cosmetizeaza bilanturile atunci cand au nevoie, iar evolutia din ultimele luni arata ca ne indreptam catre o tot mai redusa transparenta. Si fara produse derivate.

Daca ii ceri unei banci sa aleaga intre transparenta si opacitate, banca va alege opacitatea pentru ca ii convine mai mult, Numai ca nu ai voie sa o lasi sa opteze. Daca faci asta, intreg sistemul financiar va ramane amenintat.

Capitalismul american a devenit un fenomen foarte complex. Desi e la originea inovatiilor capitale ale acestui secol (computerele, biotehnologiile, Google samd), venitul clasei mijlocii din SUA este, in moneda constanta, mai mic in 2007 fata de 1999. La nivel mondial cred ca vom asista la echilibrarea fortelor. Probabil China va juca un rol mai important.

Daca iesim din aceasta criza cu o economie si o societate care va face posibila aparitia unei noi crize, se cheama ca nu am invatat nimic din ea. Daca vom sti sa reformam sistemul, se cheama ca iesirea din criza va fi o reusita.”

Din interviul acordat francezilor de la Challenges.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP