Dan Popa: Trader: ”Am primit 4 mil.euro bonusuri în 6 ani” - Bloguri economice

luni, 24 august 2009

Dan Popa: Trader: ”Am primit 4 mil.euro bonusuri în 6 ani”

Retras undeva pe malul Mediteranei, Andrew a lucrat timp de 6 ani ca trader pentru cele mai mari banci americane, la Londra si Tokyo. Sase ani de ritm infernal, hiperstresant, care te face sa visezi si noaptea riscurile pe care ti le asumai.
Nu are mai mult de 45 de ani si stie ca libertatea e mai importanta. S`a retras la timp, dupa ce a facut cateva milioane de dolari pe care si`i gestioneaza dupa bunul plac.
«Am intrat in lumea Finantelor venind de pe bancile Facultatii de Matematica din cadrul Oxfordului. Stiam dinainte ca vreau sa fiu trader. Auzisem ca se castiga aproape nesimtit de mult, ca sunt niste mercenary, dar nu`mi pasa. Primul job a fost la Barclay`s, unde am ramas socat de limbajul folosit. Chiar din prima zi, vazandu`ma ca citesc o carte, seful a venit la mine urland “What the f… are you doing ?” Lumea traderilor este foarte masculine si extreme de agresiva verbal.
Primul meu salariu a fost cel de baza: 100 000 $ pe an (circa 70 000 €). Bunicel, nu am ce sa zic. Dar primul bonus m`a deceptionat. Primisem abia 10 000 $ (7 000 €). M`am inverzit de nervi. Auzisem cat se castiga si mi`am dat seama ca`si bateau joc de mine, M`am dus imediat la sef si am facut scandal. In lumea traderilor, totul e sa stii sa`ti convingi seful ca pleci la concurenta. Mi`a dublat pe loc bonusul. Oricum, stiam cum se calculeaza. Traderii primesc pe langa salariu, 3 tipuri de bonusuri. Cel reprezentand performantele individuale, apoi un altul legat de performantele biroului din care faci parte si in sfarsit, un al treile legat de performanta bancii.
«Daca pierzi, asta este! Nu pierzi banii tai»
Dupa ce Barclay`s si`a inchis operatiunile, am plecat la Tokyo. Acolo am dat peste un super sef. E drept ca si noi, timp de 3 ani, i`am adus profituri record. In primul an de munca, bonusul meu echivala salariul de baza pe un an de zile. In al doilea, bonusul era de trei ori cat salariul. Ori, in momentul in care iti intra numai din prime un milion de euro in cont, e clar ca salariul e maruntis de dat copiilor pentru acadele.
Ai si cheltuieli, fireste. Chiar daca nu vrei, esti oarecum obligat sa confirmi ca iti merge bine, afisandu`te la cele mai bune restaurante. Daca nu esti vazut acolo, poti pierde clienti importanti.
A propos de pierderi…pot fi uriase. Odata, am incetat sa urmaresc timp de 10 minute o piata, iar cand am revenit deja pierdusem o jumatate de milion de dolari. Pana la urma, nu pui la suflet pierderea…nu sunt banii tai. In cel mai rau caz iti scade bonusul primit la finalul anului. Iar bancherii stiu ca atunci cand luucrurile merg foarte prost pentru banca loe, Statul va interveni pentru ca nu`si permite un dezastru sistemic.!
In 2001, am decis sa ies din sistem. Voiam sa duc o viata sanatoasa, facusem destui bani, ca sa nu mai zic cat adusesem bancii pentru care lucram. Asa ca am profitat de o restructurare si mi`am luat prima de plecare de 500.000 de dolari.

Via

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP