Ion Radu Zilişteanu: Privirea triumfalistă a MFP asupra impozitului minim - Bloguri economice

luni, 3 august 2009

Ion Radu Zilişteanu: Privirea triumfalistă a MFP asupra impozitului minim

După ultimul termen de depunere a declaraţiilor la fisc de către societăţile comerciale, 27 iulie 2009, reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice au ieşit la rampă cu declaraţii privind impozitul minim.

"Fără impozitul minim, 415.033 de firme ar fi plătit un impozit pe profit şi venit de 22,25 mil.lei. Este o diferenţă de 270 mil.lei, adică 65 mil.€, ceea ce arată că introducerea impozitului minim a fost benefică", a declarat pentru Mediafax Sorin Blejnar, preşedintele ANAF.

La rândul său, Sabina Zereş, director de comunicare al ANAF, a declarat pentru Cotidianul: "Impozitul minim a fost introdus la 1 mai şi suma de 291 mil.lei înseamnă angajamentele de plată aferente lunilor mai şi iunie. O mare parte din bani s-au şi plătit deja. Impozitul minim merge neaşteptat de bine din moment ce contribuabilii l-au acceptat. Este un succes." Ce o fi înţelegând individa asta prin "contribuabilii l-au acceptat"? A făcut ANAF un sondaj de opinie? Sau au ieşit contribuabilii fericiţi pe stradă să mulţumească guvernului pentru mărinimia lui? Exprimarea mi se pare de un cinism dus la extrem, în condiţiile în care introducerea acestui impozit minim a fost contestată în fel şi chip de economia reală.

Atât pot înţelege funcţionarii MFP din impozitul minim. Faptul că le vin mai mulţi bani în bugetul secătuit al statului. Nu rostesc nicio vorbuliţă pentru cele 115.000 firme care au închis porţile şi despre cele încă 100.000 firme care urmează aceeaşi cale până la sfârşitul anului. Este rezultatul unei guvernări incompetente din punct de vedere economic şi ale cărei consecinţe le vom duce multă vreme de-acum încolo.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Ion Radu Zilişteanu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP