Mihai Marcu: Câtă valoare s-a distrus de fapt în imobiliare? - Bloguri economice

marți, 25 august 2009

Mihai Marcu: Câtă valoare s-a distrus de fapt în imobiliare?

Aflam din Ziarul Financiar ca 45% din santierele bucurestene sunt blocate.

In afara de intrebarile normale - cine va suporta pierderile, la ce valoarea se vor lichida, care e valoarea reala a creditelor neperformante, mai exista o intrebare care nu se pune prea des: cata valoare si cat de mult am pierdut prin creditarea excesiva in domeniul imobiliar?

Conform datelor BNR, creditarea totala pentru investitii in imobiliare este de 41,7 miliarde RON la data de 30 iunie 2009 (indicator CRBCL_IMOB). O parte din aceasta suma este ingropata in betoanele santierelor din primul paragraf, cu sanse reduse de recuperare.

Cate alte proiecte de investitii au fost ignorate din cauza creditarii disperate in domeniu? Balonul imobiliar adica valorizarea gresita a activelor imobiliare a dus la alocari eronate de resurse. In loc ca bancile sa finanteze societati viabile, care ar fi produs valoare adaugata, comportamentul de turma a facut ca creditele ieftine sa fie indreptate excesiv spre sectorul imobiliar.

Ceea ce ar distruge si mai multa valoare ar fi un faliment necontrolat si o lichidare rapida a garantiilor.

Bilanturile bancilor si cifrele reduse ale restantelor la credite se bazeaza pe iluzia recuperarii garantiilor. Merita spus ca actualul inghet in creditare este un raspuns natural al bancilor la numarul considerabil de credite neperformante existent in sistem.

Problema trebuie rezolvata intr-un fel sau altul - teoria economica ar cere solutii drastice gen faliment sau lichidare, dar realitatea romaneasca ne poate oferi surprize: preluarea pierderilor de catre stat, intr-o institutie gen AVAS, asa cum s-a intamplat si in 1999, chiar daca intr-un alt context.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Mihai Marcu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP