Mihai Marcu: Creditarea la 31 iulie 2009 - Bloguri economice

luni, 31 august 2009

Mihai Marcu: Creditarea la 31 iulie 2009

Inainte sa vedem cu cifre care sunt efectele programului "Prima Casa", e interesant sa stim de unde plecam. Urmeaza in continuare analiza soldului creditului in economie, la 31 iulie 2009.

Restante

BNR publica si niste cifre care reprezinta restante. Nu voi comenta acele cifre deoarece nu spun nimic relevant analizate singure.

Creditul neguvernamental

Creditul neguvernamental este creditul acordat persoanelor fizice si agentilor din economie. De la maximul inregistrat in luna octombrie 2008, soldul creditelor continua sa scada, iar economia continua sa se contracte.

Creditul in lei reprezinta in cele mai dese cazuri credite de consum pentru populatie si credite pe termen finantarea capitalului curent pentru firme. Pana in luna iulie 2009, creditul in lei a scazut in continuu, cu impact puternic in rezultatele electro-retailerilor.


(sumele din tabel sunt exprimate in mii lei, sursa datelor: BNR)

Creditul in valuta reprezinta credit ipotecar, credite de consum garantate cu ipoteci, credite de investitii. Din octombrie 2008, soldul continua sa scada.


(sumele din tabel sunt exprimate in euro, sursa datelor: BNR)

Creditul ipotecar in euro a crescut cu 0.04% in iulie. Pretul locuintelor este dependent in mare parte de creditul disponibil.


(sumele din tabel sunt exprimate in euro, sursa datelor: BNR)

In concluzie, luna iulie a fost doar putin mai slaba decat luna iunie; piata creditului a ramas inghetata pentru sectorul privat.

Creditul guvernamental

Din fericire sau nu, expansiunea creditului a continuat in sectorul bugetar. Am depasit deficitul de anul trecut si am intrat pe cel de anul acesta. Guvernul a continuat sa se imprumute masiv, iar cheltuielile cu pensii si salarii amortizeaza recesiunea si deflatia, chiar daca sunt nesustenabile pe termen mediu.In concluzie, tot ce ne-a "salvat" (sau dupa preferinta - "a prelungit agonia") pana acum (iulie 2009) de la o ajustare mult mai dura a fost guvernul: fara deficitele publice, ajustarea economiei si a preturilor ar fi fost mult mai adanci.

Chiar daca deficitele sunt nesustenabile pe termen lung, s-a cautat o solutie de a "trece anul", dar fragilitatea bugetului nu permite mult spatiu de manevra, mai ales daca nenumaratele garantii ale guvernului ("Prima Casa", credite pentru IMM) se vor transforma in cheltuieli.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Mihai Marcu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP