Mihai Marcu: De ce fug românii de leu? - Bloguri economice

vineri, 21 august 2009

Mihai Marcu: De ce fug românii de leu?

Mai toate prețurile, contractele, salarii sunt exprimate în orice altceva decât în lei. Dolari, mărci, apoi euro. Românul fuge de leu pe bună dreptate - pentru că guvernul își bate joc de agenții economici. Dovada în continuare.

Aflăm din presă că impozitele locale vor crește cu 20% pentru că "nivelurile acestor taxe nu au mai fost actualizate, în funcție de inflație din anul 2006".

Statul își indexează impozitele cu inflația dar refuză acest drept contribuabililor. Aici este nedreptatea majoră și din această cauză fug agenții economici de leu, antrenând astfel și restul populației.

Exemplu: un agent economic a cumpărat un utilaj acum 3 ani, cu o valoare de 1000 de lei, ce se amortizează pe 5 ani. Agentul economic va deduce an de an o cheltuială de 200 lei (1000 lei/5 ani).

Dar în acești 3 ani inflația a crescut considerabil și acești 200 lei sunt erodați de inflație. Agentul economic nu are voie să țină cont de inflație dar statul are tot dreptul să-și actualizeze taxele cu rata inflației. Aici este nedreptatea imensă în defavoarea economiei - statul câștigă de două ori - prin taxe și prin inflație.

Ca să nu piardă bani, agenții economici au preferat să gândească tot procesul economic într-o monedă stabilă, care nu le aduce pierderi, antrenând și restul populației. De la hiperinflația din anii '90 pornește păcatul originar al economiei românești - euroizarea. Alte țări gen Cehia, Polonia au știut să evite această situație.

____________


PS. Pentru amatorii de chestii tehnice - ce trebuia să facă Ministerul de Finanțe în 2001 ca să ajute contribuabilii? Să permită deductibilitatea fiscală a retratărilor la inflație și să adopte IAS 29 prin OMF 94/2001.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Mihai Marcu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP