Mihai Marcu: E nevoie de faliment naţional pentru a rupe cercul vicios? - Bloguri economice

miercuri, 5 august 2009

Mihai Marcu: E nevoie de faliment naţional pentru a rupe cercul vicios?

Va readuc aminte ca Romania a fost downgradata anul trecut la rating-ul junk din cauza deficitului bugetar.

Doi ani electorali consecutivi se dovedesc dezastruosi pentru finantele publice ale Romania. Cat timp mai pot continua pomenile din bani publici si finantarea inflationista a deficitului bugetar?

Este foarte simplu sa castigi alegerile cu bani publici:

- dai garantii la banci sa crediteze subprime, fara risc;
- cresti salarii si pensii, le platesti din bani imprumutati si lasi dobanzile pentru viitor;
- arunci cu pomeni si amnistii fiscale.

Anul electoral 2008 a fost o orgie a cheltuirii banului public. Anul 2009 este tot un an electoral, in care s-au tiparit bani pentru acoperirea deficitului de anul trecut si doar dintr-o conjunctura economica extraordinar de rara s-a evitat o crestere a inflatiei.

Aparatul public este un organism care incearca sa supravietuiasca prin orice mijloace. Ministerul Finantelor absoarbe toti banii din piata, iar bancile romanesti devin doar un departament de trezorerie cu o retea inutila de agentii in tara. Cand toti banii pot fi imprumutati fara risc catre Stat, de ce s-ar mai acorda credite sectorului privat?

Se pare ca este imposibil sa cerem responsabilitate, iar cheltuielile publice vor creste indiferent de ce se intampla cu economia. Este oare necesar sa taiem toate alternativele, sa sugrumam sectorul privat pana cand ajustarea sectorului public va fi singura cale posibila?

Cred ca se va prefera intrarea tarii in incetare de plati decat sa ajustam sectorul public. Un faliment national ne-ar pune intr- situatie cand cheltuielile vor fi reduse automat - nu vor mai fi bani. Chiar este nevoie de un influenta exterioara atat de dura pentru a face acum niste reduceri atat de necesare ale cheltuielilor bugetare? Trebuie sa ajungem cel mai de jos nivel posibil pentru a reveni la normal?

Din pacate, unii guvernanti inca mai traiesc in perioada cand toti banii din economie erau ai statului. Ce conteaza ce taxe introducem, tot la noi ajung? Din pacate, situatia s-a schimbat. Prea putini politicieni dovedesc ca stiu cum se conduce o economie moderna.

Poate ar trebui ca alegatorii sa dea o lectie si sa rupa legatura dintre foarte scumpele pomeni electorale si rezultatele votului.

Lectura suplimentara - Veniturile bugetare sunt cu 4 mld. euro sub estimari

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Mihai Marcu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP