Mihai Marcu: E nevoie în România de falimentul persoanelor fizice? - Bloguri economice

joi, 27 august 2009

Mihai Marcu: E nevoie în România de falimentul persoanelor fizice?

America beneficiaza de cea mai generoasa legislatie in domeniul falimentelor personale. Europa a avut mereu o pozitie mai retrograda in acest sens, dar noile evenimente economice ne fac sa ne intrebam : de ce discriminam intre persoanele fizice si cele juridice in domeniul falimentului.

Falimentul personal e o idee profund potrivita spiritului american - ai dreptul sa gresesti fara consecinte terminale. Legea iti permite sa o iei de la inceput.

In Europa a existat o stigma asupra falimentelor personale. Persoanele juridice au dreptul sa incerce si sa greseasca (iar cimitirele sunt pline, dar noi auzim doar povestile unui mic de numar de supravietuitori), in timp ce persoanele fizice vor purta toata viata jugul datoriilor si vor raspunde cu toate veniturile viitoare pentru datorii.

Veti spune - s-au indatorat, sa plateasca! Rationamentul este partial corect, deoarece falimentul personal are ca principal rol sa corecteze o eroare a pietei. Dogmele despre "pietele eficiente" sunt cel mult amuzante, daca le mai crede cineva. Cand vorbim de o persoana fizica ce nu mai poate rambursa datoriile exista si un aspect de esec al pietei - cel care a acordat creditul a facut poate o greseala, intentionata sau nu.

Falimentul personal poate corecta greselile celor care au dat credite in stil "hit and run" doar pentru a incasa un comision. Falimentul personal poate forta bancile sa fie mult mai atente la standardele de creditare iar bulele de active generate de creditarea iresponsabila sa se sparga mai repede.

Desigur, exista mult loc pentru abuz, iar aceste detalii trebuie stipulate in lege. Falimentul personal poate avea mai multe aspecte:

- reabilitarea debitorului;
- obligatii de restructurare a datoriei in conditiile unei legi si nu a unei negocieri cu banca;

In Ungaria deja s-au luat masuri in acest sens - detalii aici.

Pentru Romania, falimentul personal ar fi util pentru ca ar acorda drepturi in plus consumatorilor.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Mihai Marcu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP