Mihai Marcu: What Next? - Bloguri economice

duminică, 2 august 2009

Mihai Marcu: What Next?

Dacă ai o criză economică pentru că economia se baza pe credit din exterior și ca atare au înflorit:

  • intermedierile financiare,
  • vânzările de mașini,
  • vânzările de retail,
  • vânzările de case,
  • aparatul de stat,
....finanțate din comisioane la credite, direct din credite și din taxe pe credite iar produsele de consum erau aduse din import, lăsând loc economiei proprii să se dezvolte spre sectorul terțiar, adică servicii și intermedieri și management și alte abureli...

Ce faci când ți se taie creditul și apare criza economică?

Întâi negi posibilitatea ca economia să poată intra în criză. Zici că economia e sănătoasă și solidă. Nici o grijă!

Când totuși criza apare, pretinzi că e doar temporară.Acorzi ajutoare. Faci planuri de salvare. Arunci cu banii.

Când criza se adâncește, începi să te împrumuți serios, pentru planuri faraonice de susținere a economiei. Unii zic că asta va duce la inflație. Alții zic că va duce la deflație. Alții zic că o să ne ia dracu pe toți. Alții zic că măsurile luate vor da roade și totul va fi bine.

Când?

La început se cheltuie banii existenți. Bani reali, aflați în posesia băncii centrale, sau existenți în visteria statului. Prea puțini bani, față de dimensiunea crizei. Cât zicea Banca Mondială că era scăderea rezervei BNR pt apărarea leului? 4.5 miliarde EUR? Mda.

Ulterior se printeaza bani

Guvernul emite titluri de stat. Băncile le cumpără. Banii ajung la stat, titlurile la bănci. Banca centrală cumpără titlurile de la bănci. Cu bani luați din click dreapta-new-"print a billion".

În economie sunt de 2 ori mai mulți bani. Prima sumă e la stat, a doua la bănci. Indiferent că se cheamă lombard, repo, quantitative easing, sau alphabet soup, efectul e același, diferă doar durata pentru care există de 2 ori mai mulți bani în economie.

Am zis de 2 ori - greșit. Băncile cu banii cumpără alte titluri, pe care banca centrală iar le cumpără. De 3 ori mai mulți bani în economie: 2x la stat, 1x la bănci.

...dar totul e ok

Apar rezultate în economie. Uite, PIB-ul Statelor Unite a scăzut doar cu 1% în trim II. Pentru că statul a cheltuit o groază de bani și cheltuielile guvernului sunt incluse în dimensiunea PIB.

Dacă se dau 1 miliard de EURO la "Prima Casă" repede-repede și dacă guvernul schimbă 1,5 miliarde de la UE și 1 miliard din Club Loan și îi și cheltuie la fel de repede, o să vedem și la noi cum încetinește scăderea PIB. Oricum, în prezent statul cheltuie de două ori mai mult decât încasează. Dacă nu ar cheltui atâta ar fi scăderea PIB peste 10%.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Mihai Marcu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP