Răzvan Pascu: Bursa de Valori Bucureşti şi economia – încotro? - Bloguri economice

marți, 25 august 2009

Răzvan Pascu: Bursa de Valori Bucureşti şi economia – încotro?

In ultimele luni Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a trecut printr-o perioada foarte buna, reusind sa mai recupereze din piederile din anul trecut si de la inceputul acestui an. Desi inca mai are foarte mult de recuperat, BVB a ajuns ieri la maximul acestui an si pare ca nimic sa nu o opreasca sa creasca mai departe.

Ca investitor (destul de mic) pe Bursa nu pot mereu sa nu ma las influentat de ceea ce spun altii (asa cum ne invata cartile) si se intampla de multe ori ca multe din ceea ce citesc sa ma influenteze intr-un fel sau altul. Pentru cei care urmaresc Bursa, cred ca este la fel de hilar ca si pentru mine sa citeasca parerile unor jurnalisti de business, cu interese sau nu, care, in functie de un trend pe termen scurt incearca sa arate bravitatea lor si inteligenta in ceea ce priveste tranzactiile bursiere. Pe la inceputul saptamanii trecute, cand Bursa de Valori scadea destul de abrupt apareau in presa numeroase articole precum ca piata de capital a crescut foarte mult si ca scaderile acelea sunt doar inceputul “marii prabusiri” care ne va duce la minimele din martie, daca nu chiar mai rau. Bursa atinsese noi maxime anuale iar “prezicatorii” spuneau ca economia o duce atat de rau incat e absolut imposibil ca totul sa nu se naruiasca.

Iata ca nu a trecut bine o saptamana si BVB-ul recupereaza toate pierderile de zilele trecute, ba chiar ajunge aproape de maximul ultimelor 10 luni. Iar perspectivele sunt bune in continuare. Cel putin pentru Bursa. Poate nu multi au bagat de seama anul trecut, cand economia “duduia” si prognozele economice se intreceau in cifre pozitive, Bursa scadea zi de zi, putin cate putin, atingand minime dupa minime. Cuvantul “criza” in Romania a inceput sa fie pronuntat timid abia prin octombrie anul trecut si imi amintesc oameni importanti din stat care ne indemnau sa cumparam case in America, intrucat criza a trecut. :) Slava Domnului ca nu administreaza si afacerile Citroen din Romania la fel de prost si ca are un manager inteligent pentru asta… :)

Una peste alta, se stie ca Bursa este motorul unei economii dar este si cea mai buna oglinda a economiei, care arata cu mult inainte ceea ce se va intampla in economia reala. Tocmai de aceea nu oricine reuseste sa aiba fler si suficienta tarie de caracter pentru a ramane pe Bursa, cei mai multi din cei care investesc renuntand dupa ce si-au pierdut aproape tot portofoliul. In primul semestru al anului trecut Bursa scadea cu peste 30%, iar companiile anuntau rezultate foarte bune si economia mergea mai mult decat bine. In primul semestru al acestui an Bursa creste cu peste 100%, iar companiile se zbat sa supravietuiasca, anunta rezultate negative si concediaza oameni pe banda rulanta.

Eu cred insa ca aceasta perioada este pentru toti o mare oportunitate. Multi au “cantat” scaderea preturilor apartamentelor pana la nivelul unui kg de cartofi, dar piata arata ca in ultimele luni, cel putin in Bucuresti, preturile au inceput din nou sa creasca. Si mai multi (inclusiv oameni de afaceri bogati si bancheri respectabili) au “preconizat” prabusirea leului si un euro la 5 RON, dar piata le-a aratat ca s-au inselat. Exista analisti in domeniul bursei care vedeau indicele american S&P pe la 200 de puncte, iar acum e 1000.

Ideea pe care vreau sa o retineti din acest articol este ca niciodata sa nu credeti altceva decat ceea ce ganditi voi insiva. Fiecare om are o agenda ascunsa, care uneori ne poate face rau, alteori poate fi in favoarea noastra. Cititi ziarele, dar incercati pe cat posibil sa analizati datele la rece, vizionati emisiunile, dar faceti tot posibilul sa cantariti ceea ce auziti sau vedeti. In definitiv e mult mai usor de digerat o pierdere pe rationamentul vostru, tinand cont ca data viitoare puteti invata din acea greseala, dar e destul de dificil sa accepti ca ai pierdut la “sfatul” altcuiva.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Răzvan Pascu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP