Răzvan Pascu: Cât mai poate creşte economia Chinei? - Bloguri economice

luni, 24 august 2009

Răzvan Pascu: Cât mai poate creşte economia Chinei?

Economia Chinei nu prea a tinut cont de criza in ultimii 2 ani si a continuat sa creasca intr-un ritm sustinut, oficialii chinezi anuntand acum ca se asteapta la o noua crestere si in trimestrul III al acestui an. Incepand cu luna ianuarie a acestui an, China a devenit a treia mare economie a lumii, dupa ce a devansat Germania in ceea ce priveste PIB-ul. Este drept ca tinand cont de numarul de locuitori din fiecare dintre cele 2 tari, mai trebuie sa curga multa apa pe Fluviul Galben pentru ca locuitorii Chinei sa ii ajunga pe germani ca nivel de trai, dar totusi este uimitor cum acest miracol al epocii moderne s-a putut transforma atat de mult in ultimii 10 ani.

Sa fie oare socialismul (comunismul) cheia?

Citeam duminica in Financial Times ca, datorita cererii foarte mari de carbune din partea Chinei, pretul acestuia a crescut numai in ultimele 3 luni cu 40%. In 2008, cand pretul carbunelui a scazut dramatic, multe dintre companiile miniere din China au fost fortate sa-si inchida obloanele, dar odata cu revirimentul economic, China s-a vazut nevoita sa importe carbune, intrucat productia interna nu mai facea fata. Astfel, mari producatori la nivel mondial, precum BHP Biliton sau Rio Tinto au fost luati prin surprindere de aceasta cerere neasteptata, fiind fortati sa creasca preturile.

Economia Chinei inca mai are puterea de a creste si se estimeaza ca in 2010 China va reusi sa devanseze Japonia, devenind cea de-a doua economie a lumii. Este interesant daca (sau mai ales cand) va reusi China sa intreaca si economia americana, devenind cea mai puternica din lume. Multi economisti de renume mondial deja apreciaza ca dolarul se afla intr-un inceput de declin si ca este doar o chestiune de timp pana cand locul dolarului ca valuta internationala de rezerva va fi luat de yuan.

Incepand din 1978, cand Deng Xiaoping a schimbat radical reformele comuniste cu cele caracteristice unei piete libere, China a progresat foarte mult, economia acesteia crescand de cateva zeci de ori. Ca sa va puteti face o idee, PIB-ul Chinei este de aproximativ 23 de ori mai mare decat cel al Romaniei, China ajungand sa fie acum principalul cumparator al obligatiunilor emise de Trezoreria SUA. Inca din 2005, China a devansat economia Marii Britanii sau a Frantei, imensa tara crescand atat din punct de vedere economic, cat si din punct de vedere al populatiei catre nivelul de 1,3 miliarde de locuitori. De aceea de cativa ani in China familiile nu au voie sa aiba mai mult de un copil, autoritatile incercand sa limiteze, pe cat posibil, cresterea alarmanta a populatiei.

China pastreaza insa multe dintre erorile comunismului prezent si la noi acum 20 de ani, continuand sa cenzureze ideile oamenilor, sa inchida ziare cu alte opinii decat ale Partidului Comunist, sa limiteze accesul la internet ca masura de precautie impotriva manifestatiilor, sa interzica filme sau credinte religioase (Falun Gong) sau sa persecute si omoare tibetani, asa cum am vazut in celebrul reportaj realizat de cameramanul Pro TV Sergiu Matei.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Răzvan Pascu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP