Răzvan Pascu: Cum câştigi 7% în 3 luni dacă euro scade la 4 RON - Bloguri economice

vineri, 28 august 2009

Răzvan Pascu: Cum câştigi 7% în 3 luni dacă euro scade la 4 RON

Saptamana trecuta, analistii Deutsche Bank au facut o mare surpriza romanilor, oferindu-ne dupa mai bine de 2 ani un raport optimist asupra economiei tarii noastre si in special asupra evolutiei cursului euro. Nu voi insista prea mult asupra acestui raport pentru ca, probabil, multi dintre voi cunoasteti detalii. Daca nu, foarte bine prezentate datele din acest raport le aveti in acest articol ZF.

In mare, economistii nemti sustin ca datorita faptului ca deficitul de cont curent (iesirile nete de valuta din Romania) s-a ajustat foarte mult de la peste 12% anul trecut, la aproximativ 6% anul acesta si mai ales datorita diferentialului de dobanda (diferenta de dobanda la leu in Romania fata de dobanda la euro in zona UE), cursul euro/leu are mari sanse sa scada catre 4 RON/euro pana la sfarsitul anului. De asemenea, analistii Raiffeisen Bank estimeaza un curs al euro de 4,1 RON, dar sunt si pesimisti precum cei de la Unicredit Bank care vad un curs al euro la 4,5 RON sau ING Bank care vede cursul la 4,6 RON in martie anul viitor.

Nu vreau sa insist asupra acestor aspecte intrucat a trecut o saptamana de la publicarea raportului si posibil ca voi sa fi aflat intre timp mai multe detalii. Ceea ce vreau eu sa va exemplific este pe ce fel de calcule se bazeaza acest raport si cum se poate castiga din diferentialul de dobanda despre care scriam mai sus.

Sa spunem ca aveti 10.000 de euro. Banii acestia ii schimbati in lei (atrasi de dobanzile frumoase la leu) la un curs mediu de 4,2 RON, adica veti avea 42000 RON. Acestia bani ii depuneti la banca intr-un cont in lei in Romania, unde veti obtine in medie o dobanda de 10% pe an, adica 4200 RON/an, ceea ce inseamna 1050 RON in cele 3 luni, pana la sfarsitul anului, cand analistii germani estimeaza ca euro va fi 4 RON. Trebuie sa mentionez ca aveti si noroc ca anul acesta nici nu se plateste impozit asupra sumelor castigate din depozite bancare. In decembrie adunam toti banii, adica cei 42000 RON initiali + 1050 RON dobanda castigata si vom avea un total de 43050 RON. Cu acestia bani cumparam euro din nou, la cursul de 4 RON/euro, cat se estimeaza ca va fi peste 3 luni, adica vom cumpara un total de 10762 euro, ceea ce inseamna ca avem un castig, in euro, de 7,6% in 3 luni de zile (ceea ce corespunde unui randament de aproximativ 30% anual). Randament care pentru europenii vestici este mai mult decat interesant.

Trebuie sa ne gandim insa ca poate fi vorba de investitori de calibru, cu bani multi si care chiar pot schimba multe prin sumele pe care le aduc in Romania. Exact pe exemplu de mai sus se bazeaza economistii Deutsche Bank, ei preconizand ca multe miliarde de euro vor intra in tara tocmai pentru a specula aceasta diferenta de dobanda. Si s-ar putea sa aiba dreptate. Vom vedea.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Răzvan Pascu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP