Răzvan Pascu: Despre criza financiară şi cum a început aceasta... - Bloguri economice

miercuri, 5 august 2009

Răzvan Pascu: Despre criza financiară şi cum a început aceasta...

Pana prin 2007 bancile din State si din toata lumea s-au intrecut in a oferi credite. Sigur ca aceasta este ratiunea lor de a exista si din asta traiesc ele, numai ca bancile au oferit atatea credite incat la un moment dat nu au mai rezistat sub presiunea acestora.

Din ratiuni ce tin pur de rasa umana (in speta frica si lacomia) oamenii sunt cei care au ridicat piata imobiliara si piata creditelor din lacomie si apoi, tot ei sunt cei care au daramat-o foarte usor, din frica. Totul a inceput pe piata americana, unde “deontologii” abia acum arata cum “blestematii de bancheri” ofereau credite chiar si catre animale, cersetori sau oameni decedati.

Sa spunem ca un anumit personaj, “Americanul“, dorea sa isi cumpere o casa si mergea la banca “Creditorul SUA” ca sa ceara un credit. Banca ii oferea acel credit chiar daca istoria de plata a lui si veniturile nu ii erau favorabile clientului.

Revenind la povestea noastra, “Americanul” primea banii de la banca, dar pentru ca banca era constienta ca isi asuma un risc foarte mare, il incadra pe acest client in gradul de risc cel mai ridicat – subprime. Si apoi ce facea? Pentru a nu-si asuma riscuri in plus, banca vindea aceasta ipoteca cu grad mare de risc de neplata catre un Hedge Fund (fond de hedging) care prelua riscul ca “Americanul” sa nu-si plateasca ratele. Precum o societate de asigurari, fondul de hedging prelua riscul de neplata si facea profit din diferenta dintre pretul de cumparare a acelei ipoteci si pretul de vanzare a ei. Dar de ce pretul de vanzare?

Ati ghicit: pentru ca fondul de hedging nu vroia nici el sa preia riscul acesta de neplata a domnului “Americanul” si vindea mai departe ipoteca. Fondul nu avea doar aceasta ipoteca ci vorbim de sute de milioane de dolari in ipoteci. Fondul de hedging lua toate ipotecile cumparate si le impartea pe grade de risc: ei faceau niste calcule si vedeau ca unii clienti sunt mai “riscanti” si exista nesansa ca acestia sa nu-si plateasca ratele, altii erau mai putin riscanti. Dupa ce impartea ipotecile cumparate in grade de risc diferite, fondul de hedging vindea mai departe aceste instrumente financiare nou create catre diferiti investitori precum fonduri de investitii, fonduri de pensii, companii de asigurari, banci sau chiar investitori privati foarte bogati care, contra unui castig bun, isi asumau aceste riscuri enorme.

Ce este interesant abia acum urmeaza pentru ca existau mari sanse ca aceste instrumente financiare sa fie cumparate chiar de catre Banca “Creditorul SUA” despre care va spuneam la inceput si de la care pornise practic toata povestea. Iar Banca putea merge si mai departe si, pentru a-si asigura protectie asupra acelor instrumente financiare cumparate, mergea sa le asigure la o companie de asigurari care se obliga ca in cazul in care s-ar intampla ceva cu respectivele instrumente financiare, aceasta sa plateasca suma asigurata. Asadar, totul era o spirala a banilor, care, daca s-a rupt la un moment dat a afectat intreg lantul.

Am prezentat mai sus, foarte simplificat, problemele care au dus la aparitia acestei crize financiare, care s-a transformat apoi in criza economica, din lipsa de lichiditati. Situatia este insa mult mai complexa, mai ales ca in joc au intrat si institutii de rating (precum S&P, Fitch, etc.) care nu au putut anticipa ceea ce urma sa se intample, oferind ratinguri foarte bune unor companii care apoi au falimentat. Odata cu demascarea problemelor insa, investitorii au intrat in panica si au inceput sa vanda masiv, ducand preturile si mai jos.

Scriam aici (articolul din 10 iunie) acum aproape 2 luni ca dolarul nu mai poate decat sa scada, tocmai pentru ca ar fi spre interesul americanilor. Cu cat dolarul e mai ieftin cu atat si costurile americanilor sunt mai mici si preturile pentru produsele de export sunt mai mici, ceea ce inseamna ca vor vinde mai mult si vor produce mai mult. Este sansa lor ca economia sa creasca. Iata ca dupa 2 luni de la publicarea articolului pe blog, citesc in ZF ca dolarul scade la minimul ultimelor 6 luni.

In opinia mea, criza este departe de a se fi terminat desi este foarte posibil ca economia SUA sa revina pe plus anul acesta spre sfarsit. Unda de soc pe care a lasat-o griparea economiei americane se va mai simti probabil cativa ani in Europa si in Romania, iar unele tari precum Islanda (care avea active bancare de peste 3 ori PIB-ul tarii) sau Lituania vor iesi din aceasta perioada complet transformate.

Despre Romania cand si cum credeti ca va iesi din criza?

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Răzvan Pascu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP