Răzvan Pascu: Şomajul creşte la nivelul din 2004 - Bloguri economice

marți, 11 august 2009

Răzvan Pascu: Şomajul creşte la nivelul din 2004

In luna iulie, numarul somerilor a ajuns la 572.562 persoane, in crestere cu peste 23.ooo de persoane comparativ cu luna precedenta, conform datelor publicate pe site-ul ANOFM. Nivelul atins este astfel maximul ultimilor ani, iar situatia nu pare sa se anunte prea buna in continuare intrucat si mai multi angajatori privati anunta disponibilizari. Pe de alta parte, FMI pare sa devina dusmanul tuturor iar Guvernul actual probabil ca nu va mai avea ce face decat sa accepte conditiile impuse de institutia financiara internationala: concedierea a 10% dintre bugetari si trimiterea celor ramasi in functie in concedii fara plata timp de 15 zile.

Cea mai mare rata a somajului se inregistreaza in continuare in judetele din Moldova, Vaslui, Galati si Bacau fiind printre judetele fruntase in ceea ce priveste nivelul somajului. La extrema cealalta se situeaza Bucuresti si Ilfov care reusesc inca sa le mai ofere oamenilor locuri de munca si somaj de 1,8%, respectiv 1,7%.

Foarte important este ca dintre toti acesti someri de mai sus, peste 80% provin din mediul privat ceea ce ne da de inteles – alaturi de statistica ce ne arata ca balanta de plati externe s-a ajustat iar deficitul de cont curent a scazut foarte brusc – ca firmele private au inteles pericolul care le pandeste cu criza economica si au facut tot ce le sta in putinta pentru a trece cat mai bine peste aceasta perioada grea. De neinteles este cum se face ca Guvernul nu a intuit gravitatea acestei crize si, atunci cand toate companiile din mediul privat (care platesc impozitele si cu ajutorul carora exista bani la bugetul de stat) apeleaza la reduceri semnificative de costuri, Statul isi permite in continuare sa majoreze cheltuielile salariale.

Desi nu este de dorit nimanui, probabil ca solutia este ca un numar foarte mare de bugetari sa fie “scosi din joc” iar cei care taie frunze la caini prin institutii care colcaie de angajati neprofesionisti (ca sa nu folosesc un cuvant prea dur) sa invete ce inseamna mediul competitiv in care cel mai bun castiga si nu cel cu relatii mai multe. Eu cred sincer ca marea concediere in randul bugetarilor anuntata de Guvern, nu va avea loc, mai ales ca sindicatele isi cunosc foarte bine forta, cu atat mai mult intr-un an cu alegeri.

Din pacate, pentru a ajunge in situatia Letoniei nu ne trebuie prea mult si daca mentinem ritmul actual riscam ca odata cu incetinirea la nivel mondial a recesiunii, in Romania aceasta sa se adanceasca si mai mult.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Răzvan Pascu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP