Răzvan Pascu: Studiu UBS: “Bucureşti – un oraş ieftin” - Bloguri economice

vineri, 21 august 2009

Răzvan Pascu: Studiu UBS: “Bucureşti – un oraş ieftin”

Conform unui studiu efectuat recent de banca elvetiana UBS, Bucurestiul este unul dintre cele mai ieftine orase din lume, clasandu-se pe locul 67 din 73 de orase luate in calcul pentru acest studiu. Cel mai scump oras din lume pare a fi Oslo, urmat de Copenhaga, Zurich, Geneva si Tokio (care ani de zile a fost cel mai scump oras din lume – nu stiu daca va amintiti celebrul reportaj de pe CNN, preluat si in Romania, in care lumea intreaga se mira cum un mar se poate vinde cu echivalentul a 17$ in Tokio).

Conform acestui studiu, Bucurestiul este mai ieftin decat alte 66 de orase ale lumii, fiind "depasit" doar de Ciudad de Mexico, Cairo, Kuala Lumpur, Manila, New Delhi şi Mumbai. Cele mai mari venituri le au locuitorii din Elvetia, Danemarca si Statele Unite, dar elvetienii, spre exemplu, platesc in medie cu 20% mai mult pe orice produs. Acelasi studiu precizeaza ca Sofia si Kievul sunt 2 orase mai scumpe decat Bucurestiul, doar salariile fiind comparabile in aceste orase, la fel ca in Bogota, Shanghai si Beijing.

Pentru a-si cumpara un Big Mac, olandezii lucreaza 19 minute, iar romanii muncesc 42 de minute. Locuitorii din Nairobi trebuie sa lucreze insa peste 2 ore si jumatate pentru un Big Mac, in timp ce pentru locuitorii din Tokyo e nevoie de doar 12 minute.

Cei mai muncitori par a fi locuitorii din Cairo, care lucreaza in medie 2373 ore pe an, in vreme ce parizienii lucreaza doar 1594 de ore, iar romanii 1712 ore pe an. Cele mai scumpe servicii de transport cu trenul sunt in Marea Britanie (de 2 ori mai scumpe decat in alte tari din vestul Europei) si Germania (de 1,5 ori mai scumpe), iar locuitorii cei mai instariti din Asia sunt in Tokio, Hong Kong si Taipei.

Acest studiu imi aminteste de articolul scris aici in iunie, in urma unei alte analize realizate de catre compania de consultanta Mercer, care plasa Viena drept cel mai bun oras in care sa locuiesti, luand in calcul diverse criterii precum infrastructura, transportul, preturile, posibilitatile de recreere, etc.

Citeste aici, in intregime, studiul "Preturi si Castiguri 2009" realizat de catre UBS.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Răzvan Pascu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP