Cristian Orgonaş: Bursa de la Bucureşti la un an de la prăbuşirea Lehman Brothers - Bloguri economice

joi, 17 septembrie 2009

Cristian Orgonaş: Bursa de la Bucureşti la un an de la prăbuşirea Lehman Brothers

Motto: “cel mai bun moment pentru a cumpara actiuni este atunci cand curge sange pe strazi” – John D. Rockefeller

In urma cu cateva zile, s-a implinit un an de cand Lehman Brothers s-a prabusit, moment care va ramane cu siguranta in istorie.

In saptamanile care au urmat, panica pe bursa a atins cote maxime, nimeni nu mai avea incredere in nimic si au inceput sa apara (inclusiv la noi) analisti care sustineau ca DJIA va ajunge la 400 de puncte, in scadere cu 97% comparativ maximele din 2007.

Iata insa ca nu s-a intamplat asta, ba mai mult, bursele din intreaga lume au cunoscut cresteri spectaculoase, intrebarea fiind acum daca nu cumva pretul actiunilor a urcat prea repede comparativ cu evolutia indicatorilor macroeconomici.

Dincolo de speculatii, raman insa cifrele, care sunt cat se poate de reale. Sa aruncam o privire in graficul se mai jos, click pentru marire:


Lehman a cazut in urma cu un an, iar in acest moment, fata de valorile inregistrate in 15 septembrie 2008, indicele BET se afla cu 9% mai jos, in timp ce BET-FI mai are de recuperat 18%.

Daca luam insa in considerare evolutia din februarie incoace, cresterile sunt de-a dreptul spectaculoase: BET a castigat 133%, iar cine a cumparat SIF-uri, si-a triplat investitia.

Putem discuta despre motivele care au determinat aceste cresteri, insa repet, cifrele sunt cat se poate de reale, iar cei care au cumparat la momentul potrivit, au castigat in jumatate de an echivalentul dobanzii bancare pe aproximativ 10 ani.

Mai tineti minte ce spuneam aici atunci cand nimeni nu mai credea in revenirea bursei? Dar aici? In rest, toate bune pana in acest moment, voi recalcula la sfarsitul anului randamentul obtinut cu acest portofoliu investitional pe care l-am mentionat la sfarsitul anului trecut, vom vedea atunci cum stam.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP