Cristian Orgonaş: Care este valoarea corectă a cursului leu-euro? - Bloguri economice

miercuri, 16 septembrie 2009

Cristian Orgonaş: Care este valoarea corectă a cursului leu-euro?

In ceea ce priveste economia romaneasca, sunt putine lucruri mai disputate decat valoarea corecta pe care ar trebui sa o aiba leul comparativ cu Euro. Toti isi dau cu parerea: banci, specialisti, analisti, oameni de afaceri sau cunoscatori ai fenomenului numit curs valutar, insa pana in acest moment, in afara de pareri, nu am vazut nimic.

Nu tu date concrete, nu tu calcule, nu tu rezultate pe baza carora sa tragem niste concluzii. Care sunt argumentele celor care sustin ca deprecierea este inevitabila iar cusrsul normal ar trebui sa fie 4.5, 4.8 sau 5 lei:

-avem o economie subreda. Ok, si? Ce inseamna “economie subreda” si cat este de subreda in comparatie cu economiile din zona euro?

- avem deficite structurale mari. Cat de mari sunt si care este diferenta dintre Romania si tarile membre ale zonei euro?

- au scazut intrarile de capital. Comparativ cu primele 7 luni ale anului trecut, investitiile straine si transferurile muncitorilor romani din strainatate au scazut cu aproximativ 4 miliarde de euro, insa in acelasi timp, deficitul comercial a scazut cu aproape 7 miliarde de euro, deci cel putin din acest punct de vedere, presiunea pe leu este mai mica decat a fost anul trecut. Si atunci, ce efect negativ are scaderea fluxurilor de capital?

- BNR printeaza bani pentru a acoperi deficitele. Ok, inteleg logica, dar pe ce ne bazam cand sustinem asta? De unde stim ca BCE nu printeaza la randul sau bani?

- a analizat cineva diferentele de dobanda, de productivitate si de inflatie intre Romania si zona Euro si modul in care aceste diferente influenteaza cursul leului?

- a pus cineva toate aceste informatii intr-un raport pe care sa il dea publicitatii, sa vedem si noi cum stam?

Nu am vazut nici un astfel de raport sau analiza, insa toata lumea are o parere legata de evolutia cursului valutar, ceea ce nu este un lucru rau, dar in momentul in care avem pretentia ca parerea noastra sa fie ascultata si luata in considerare, trebuie sa o si argumentam cu cifre concrete, nu doar cu declaratii de genul “leul va scadea cu x% pentru ca avem o economie subreda, deficite mari, iar guvernul cheltuie prost banul public”.

II. Cum au evoluat monedele unor tari din Europa Centrala in ultimele 20 de luni in comparatie cu euro


Si pentru ca imi place sa discutam aplicat, sa aruncam o privire asupra evolutiei monedelor din Romania, Polonia, Ungaria si Cehia in ultimul an si jumatate.

Nu mai este un secret pentru nimeni faptul ca monedele principalelor tari din CEE se misca in tandem, in functie de sentimentul investitorilor asupra zonei, iar datele din graficul de mai jos reflecta din plin acest lucru, click pe grafic pentru marire (cursurile luate in considerare sunt cele medii lunare, iar graficul arata evolutia lunara fata de valorile inregistrate in ianuarie 2008).


Si o imagine a evolutiei economice a acestor 4 tari:


Daca privim primul grafic, vedem ca in prima jumatate a anului trecut toate cele patru monede s-au apreciat fata de euro – leul mai usor, iar celelalte trei monede mai puternic.

Odata cu luna august trendul s-a intors, iar cele 4 monede s-au depreciat puternic pana in februarie/martie, dupa care, cu exceptia leului, au inceput din nou sa se aprecieze puternic (datele pentru Cehia aici, cele pentru Ungaria aici, iar pentru Polonia aici).

In acest moment (sfarsitul lunii august), fata de maximul inregistrat in acest an, forintul s-a apreciat cu 11.4%, zlotul polonez cu 11%, coroana ceha cu 9.9% iar leul romanesc nu a castigat decat 1.5%, cu alte cuvinte, s-a decuplat fata de celelalte 3 monede, iar asta s-a datorat in primul rand datorita performantelor mai slabe ale guvernului Boc.

Sa discutam putin situatia pe tari:

Romania: va avea in 2009 o scadere economica de 7-8%, un deficit bugetar in jurul a 7-8%, iar moneda nationala a ramas stabila in ultimele luni, desi trendul zonei este de apreciere.

Cehia: in 2009 va avea o scadere a PIB in jurul a 5%, un deficit bugetar de 7%, iar in 2010 deficitul va fi similar (datele aici), in timp ce moneda nationala s-a apreciat puternic in ultima perioada.

Polonia: va avea o crestere economica de 0.9% in 2009 si 1.2% in 2010, in timp ce UE prognozeaza un deficit bugetar de 6.6% in 2009 si 7.3% in 2010, datele aici. Zlotul s-a apreciat de asemenea semnificativ in ultimele luni.

Ungaria: va avea o scadere economica de 6.5-7% in 2009 si un deficit bugetar in jurul a 5%, datele aici. In octombrie anul trecut a fost la un pas de colaps, iar daca privim evolutia forintului, acesta a pierdut 26% intre septembrie 2008 si martie 2009, in timp ce leul a pierdut in aceeasi perioada 18%.

Ce deducem din aceste cifre? Toate aceste patru tari vor avea deficite bugetare uriase atat in acest an cat si in 2010, cele din Polonia si din Cehia rivalizand cu cele din Romania. Scaderea economica va fi de asemenea semnificativa, cu exceptia Poloniei.

In aceste conditii, de ce ar pierde leul inca 10- 15%, in conditiile in care trendul in zona este clar de apreciere, iar moneda nationala are deja de recuperat 10%?

Pentru ca leul sa se prabuseasca, trebuie ori ca guvernul Romaniei sa intre practic in “faliment” (desi forintul nu s-a prabusit anul trecut cand in Ungaria a fost relativ in aceeasi situatie), ori ca sentimentul investitorilor fata de aceasta zona sa se schimbe radical si sa fie mai prost decat a fost la inceputul acestui an. Se va intampla asa ceva in urmatoarea perioada?

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP