Cristian Orgonaş: Cât de des folosesc românii transportul în comun? - Bloguri economice

marți, 8 septembrie 2009

Cristian Orgonaş: Cât de des folosesc românii transportul în comun?

Pe vremea lui Ceausescu, transportul in comun reprezenta singura alternativa la mersul pe jos, prea putini dintre romani avand o masina, si chiar daca aveau asa ceva, nu aveau banzina pentru ca Impuscatul a rationalizat carburantul.

Sa nu mai vorbesc despre circulatia pe parcursul week-end-ului, cand regula era ca masinile sa circule alternativ in functie de numarul de inmatriculare – un week-end masinile cu numerele pare (cu sot), iar in urmatorul week-end, masinile cu numere impare (fara sot).

Dupa 1990 situatia s-a schimbat semnificativ, in sensul ca numarul masinilor a explodat, iar numarul persoanelor care folosesc tramvaiul sau metroul pentru a se deplasa prin oras a scazut continuu.

Astfel, in 1990, au existat 2.5 miliarde de calatori care au folosit tramvaiul, autobuzul, troleibuzul sau metroul, ceea ce inseamna ca in medie, fiecare roman a folosit aceste mijloace de transport in comun de 108 ori.

Au existat 691 milioane de calatori cu tramvaiul, 1.3 miliarde de calatori cu autobuzul/microbuzul, 264 milioane cu troleibuzul si 247 milioane cu metroul.

Numarul maxim de calatori a fost atins in 1992 (3.5 miliarde), dupa care a inceput sa scada, astfel ca in 2008, numarul pasagerilor a fost de 2.17 miliarde, cu 14% mai mic decat in 1990, detaliile in graficul de mai jos, click pentru marire.


In 2008, in medie, fiecare roman a calatorit cu tramvaiul de 32 de ori, cu autobuzul de 53 de ori, cu troleibuzul de 10 ori, iar fiecare bucurestean a folosit metroul de 60 de ori. Numarului celor care calatoresc fara bilet nu este prins in statistici, dar am citit undeva ca in Timisoara spre exemplu, aproximativ 20% dintre cei care folosesc tramvaiul o fac pe gratis.

Incepand cu 2003, se poate observa o usoara revenire a numarului de pasageri, probabil si ca urmare a cresterii aglomeratiei in marile orase, fiind mult mai usor sa traversezi orasul cu tramvaiul sau metroul decat cu masina.

Sunt curios sa vad daca aceasta criza va avea vreun efect asupra transportului in comun, realitatea fiind ca in acest moment, dimineata ajung cu masina la lucru in 20 de minute, spre deosebire de anul trecut cand imi erau necesare peste 30 de minute.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP