Cristian Orgonaş: A cheltuit guvernul prea mulţi sau prea puţini bani pentru combaterea crizei? - Bloguri economice

joi, 10 septembrie 2009

Cristian Orgonaş: A cheltuit guvernul prea mulţi sau prea puţini bani pentru combaterea crizei?

Intr-un studiu publicat in aceasta saptamana, organizatia The German Marshall Fund of the United States releva cateva date interesante legate de perceptia romanilor atat asupra crizei economice internationale, cat si asupra masurilor anticriza luate de guvernul Boc – studiul complet aici, paginile interesante sunt 56-60.

Pe scurt, datele sunt urmatoarele

- 86% dintre cei 1028 repondenti romani se declara preocupati de situatia economica la nivel mondial, in timp ce 12% nu sunt interesati de asa ceva. Din acest punct de vedere, ne aflam pe locul 9 din 13 tari analizate. Cu alte cuvinte, suntem in criza, dar altii au probleme mai mari decat noi.

- 73% dintre romani se declara afectati de criza, in timp ce 25% nu sunt afectati, situatia fiind oarecum identica cu cea a americanilor. Spre comparatie, procentul celor afectati de criza este extrem de mic in Olanda (20%), Franta (42%) si Polonia (46%) insa optimismul acestora din urma este de inteles din moment ce economia lor nu va scadea in acest an.

- 62% dintre romani sunt de parere ca guvernul a cheltuit prea putin pentru a combate criza, acesta fiind cel mai mare procent dintre tarile cuprinse in studiu. Spre comparatie, doar 12% dintre americani si 18% dintre germani cred acelasi lucru despre propriile guverne. In acelasi timp, 12% dintre romani cred ca guvernul a cheltuit prea mult, iar 9% sustin ca suma a fost potrivita.

Aici trebuie sa detaliem putin – a cheltuit guvernul prea mult, prea putin sau exact atat cat trebuie pentru a combate criza?

Daca ar fi sa numaram masurile anticriza anuntate de guvern, probabil ca ne-am situa pe primul loc in UE, insa daca am sta sa analizam cate dintre aceste masuri sunt cu adevarat anticriza, am vedea ca lucrurile stau cu totul altfel. Doar un exemplu - cea mai importanta masura anticriza, respectiv scutirea de impozit a profitului reinvestit, inca nu este pusa in aplicare, aceasta stare de fapt fiind si unul dintre motivele pentru care unele dintre multinationalele prezente in Romania au repartiat in acest an profituri de peste un miliard de euro.

Pe de alta parte, se poate induce ideea gresita ca din moment ce avem un deficit bugetar mare, inseamna ca si cheltuielile bugetare sunt mari, deci guvernul stimuleaza economia. Aceasta impresie este falsa din moment ce guvernul cheltuie bani aiurea, stimuland consumul prin mentinerea unui numar mare de bugetari carora le plateste salariile, in loc sa aloce mai multe fonduri pentru sprijinirea sectorului privat.

Desi este adevarat ca guvernul a cheltuit multi bani in acest an prin comparatie cu ceea ce a incasat la buget, de fapt a cheltuit extrem de putin pentru combaterea crizei, iar actuala stabilizare a economiei nu se datoreaza masurilor luate de guvern, ci faptului ca sectorul privat pare sa isi fi revenit dupa socul de la inceputul anului.

Mai mult, in acest moment este tot mai evident faptul ca, pentru a mentine deficitul in limitele convenite cu FMI, guvernul va taia de la investitii, nu de la capitolul “cheltuieli de personal”.

Iar in aceste conditii, la intrebarea din titlu putem respunde prin alte doua intrebari: care program anticriza? Care bani cheltuiti pentru combaterea crizei?

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP