Cristian Orgonaş: Cum au evoluat principalii indicatori economici în perioada ianuarie-august 2009 - Bloguri economice

vineri, 18 septembrie 2009

Cristian Orgonaş: Cum au evoluat principalii indicatori economici în perioada ianuarie-august 2009

Se pare ca trimestrul trei va marca iesirea din recesiune a celor mai multe dintre tarile dezvoltate, ceea ce nu inseamna insa ca actuala criza s-a terminat, ci ca urmeaza o perioada de consolidare, in care economia mondiala va trebui sa demonstreze ca se poate mentine pe linia de plutire si fara ajutoare guvernamentale.

In acest context international relativ favorabil Romaniei, cred ca este util sa aruncam o privire asupra evolutiei principalilor indicatori economici pentru a vedea cum au evoluat acestia de la inceputul anului, si care ar fi premisele evolutiei viitoare. Imi propun sa scriu un astfel de articol lunar, acesta fiind al doilea de acest gen, dupa cel de la mijlocul lunii august. Click pe graficele de mai jos pentru a le mari.

1 Industria- contribuie cu peste 20% la formarea PIB, iar in iulie, Romania a avut cea mai mica scadere a productiei industriale din UE, de doar 6.9% fata de iulie 2008. Este clar ca acest sector a depasit socul initial al crizei, insa ramane de vazut daca trendul se va mentine si in lunile urmatoare.

In primele 7 luni, scaderea fata de aceeasi perioada a anului trecut a fost de -9.7%, comparativ cu scaderea de -10.3% inregistrata dupa 6 luni. Cel mai mult a scazut industria bunurilor de folosinta indelungata (-17.7%) si industria bunurilor intermediare (-15.9%), in timp ce industria energetica a scazut cel mai putin, respectiv -2.8%. Daca discutam despre comenzile noi din industrie, dupa o revenirea timida din mai si iunie, in iulie acestea au scazut din nou. Atentie, atat timp cat procentele din graficul alaturat sunt cu minus, nu poate fi vorba despre o crestere a industriei, ci doar de incetinirea ritmului de scadere.

2. Comertul - aici lucrurile stau cu adevarat prost, scaderea volumului cifrei de afaceri din comert (fara auto) fata de aceeasi perioada a anului trecut accentuandu-se de la -9.9% dupa primele 6 luni, la -10.4% dupa 7 luni. In plus, daca luam in considerare si vanzarile auto, scaderea este de la -36% la -36.9%, aceasta stare de fapt datorandu-se in principal prabusirii pietei auto (-45.9% in primele 7 luni). Ce asteptari putem avea in continuare? Programul rabla este un fiasco, iar in lipsa creditarii, numarul masinilor vandute nu va creste prea curand. Mai este si reticienta romanilor in ceea ce priveste cumpararea unui autoturism, un studiu recent aratand ca doar 6% dintre cei intervievati doresc sa isi cumpere anul acesta o masina.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP