Cristian Orgonaş: Cum putem reduce corupţia din vămi? Să luăm exemplu de la bulgari - Bloguri economice

joi, 17 septembrie 2009

Cristian Orgonaş: Cum putem reduce corupţia din vămi? Să luăm exemplu de la bulgari

Cand discutam despre coruptie, ne consolam cu gandul ca cel putin pentru moment, nu suntem singura tara din UE care are clauza de salvgardare pe justitie, iar bulgarii stau mai prost decat noi la acest capitol.

Insa, diferenta dintre autoritatile din Bulgaria si cele din Romania este ca primele lupta impotriva coruptiei in timp ce, in Romania, de ani de zile discutam discutii, iar momentul in care Bulgaria va pasa Romaniei titlul de “oaie neagra” a UE este foarte aproape.

Ce fac bulgarii? Au inceput prin a ii controla la portofel pe toti posesorii de Bentley, masini care costa o avere dar care se vand foarte bine in tarile sarace ale UE, mai bine chiar decat in multe dintre tarile bogate, detalii aici. Cum ar fi ca in Romania sa se intample acelasi lucru, iar toti cei care detin averi de peste un milion de euro sa fie invitati sa demonstreze provenienta acestei averi?

Ieri, am aflat de la Biz Bazar-ul lui Moise Guran ca bulgarii, dupa ce si-au dat seama ca din cauza coruptiei din vami (trafic de tigari, bauturi etc), bugetul lor pierde echivalentul a 8% din PIB, au luat decizia de a concedia toti vamesii, urmand a ii reangaja pe baza unui concurs.

Ce se intentioneaza prin aceasta miscare? Eliminarea incompetentilor in primul rand, a celor angajati pe pile si a coruptilor. La fel ca in Romania, si in Bulgaria exista domenii in care coruptia este atat de extinsa, incat nu o poti eradica doar prin adoptarea unor legi si/sau prin inlocuirea unor sefi, ci trebuie sa tai cu barda.

Putem sa actionam si noi asa rapid si fara discutii sterile, sau alegem varianta romaneasca – facem o comisie parlamentara care sa analizeze situatia si sa inmormanteze subiectul?

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP