Cristian Orgonaş: De ce magistraţii ar trebui să o lase mai moale cu protestele - Bloguri economice

luni, 7 septembrie 2009

Cristian Orgonaş: De ce magistraţii ar trebui să o lase mai moale cu protestele

Magistratii, nemultumiti de faptul ca guvernul a scazut nivelul salariilor pe care urmeaza sa le incaseze odata cu aplicarea legii salarizarii unice a bugetarilor, s-au gandit sa faca o greva prin care sa paralizeze practic justitia si astfel sa puna presiune pe autoritati pentru a modifica din nou proiectul de lege.

Nu stiu ce vor rezolva cu aceasta greva, insa stiu ce nu vor rezolva – problemele justitiei din Romania.

Daca discutam la nivel de principiu, atunci putem spune ca judecatorii merita si trebuie sa primeasca salarii mari, foarte mari chiar, insa intrebarea este ce primim noi, contribuabilii, in schimbul unor asemenea salarii platite din banii nostri.

In ultimii ani, ni s-a spus ca una dintre explicatiile disfunctionalitatilor din justitie este faptul ca judecatorii sunt sufocati de dosare si ca astfel se justifica atat lungimea proceselor, cat si greselile pe care acestia le fac.

Din fericire, Institutul National de Statistica ne ofera date in acest sens, astfel incat ne putem face o imagine asupra evolutiei volumului de munca pe cap de judecator de la Revolutie incoace.

In 1990, existau 1513 judecatori, in timp ce numarul cauzelor intrate pe rol a fost de aproximativ 590.000, raportul cauze/judecator fiind de 390. In 2007, numarul judecatorilor a crescut la 4111, iar numarul cauzelor la 1.53 milioane (246.000 penale si 1.29 milioane civile), ceea ce inseamna 373 de cauze pe cap de judecator. In graficul de mai jos se poate observa evolutia cauzelor/judecator din 1990 pana in 2007 (click pentru marire)


Desi datele INS se opresc la sfarsitul lui 2007, nu cred ca situatia s-a schimbat spectaculos de atunci. In aceste conditii, cum se explica cresterea continua a numarului deciziilor infirmate de CEDO si a timpului de solutionare a unui caz, daca numarul de cazuri ce revin unui judecator este cel mult egal cu cel din 1990?

In ce situatie se afla acum Justitia din Romania:

– avem printre cei mai bine platiti magistrati din UE daca luam in considerare salariul unui judecator versus salariul mediu pe economie;

– alaturi de Bulgaria, avem cea mai corupta justitie din UE (in Romania s-a inventat expresia “mori cu dreptatea in mana”)

– avem o gramada de decizii infirmate de CEDO pentru care platim milioane de euro;

– procesele dureaza tot mai mult desi numarul de dosare per judecator este mai mic decat in trecut;

– exista magistrati cu pensii de-a dreptul nesimtite datorita faptului ca pensia acestora nu se calculeaza la fel ca in cazul muritorilor de rand;

– din cauza ca sistemul refuza sa se reformeze, trebuie sa induram rusinea monitorizarii justitiei;

In aceste conditii, cred ca magistratii ar trebui sa o lase mai moale cu protestele, iar intrebarea care se pune nu este daca merita sa castige mai mult, ci cati dintre ei isi merita actualele salarii si pensii.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP