Cristian Orgonaş: De ce nu cred în indulgenţa FMI - Bloguri economice

miercuri, 23 septembrie 2009

Cristian Orgonaş: De ce nu cred în indulgenţa FMI

Daca in urma cu cativa ani, un acord cu FMI era o sperietoare numai buna de aratat sindicalistilor care cereau mariri de salarii si pensii, iata ca acum, am ajuns in situatia in care Fondul suporta o parte din cheltuielile de personal ale guvernului.

De ce a actionat FMI in totala opozitie cu principiile pe baza carora s-a ghidat pana acum? Pentru ca nu avea alternativa, cel putin pentru moment. Sa nu ne imbatam insa cu apa rece.

Ce ar fi rezolvat Fondul daca nu ar fi aprobat a doua transa? Nimic. Statul roman s-ar fi imprumutat si mai mult de la banci pentru a isi acoperi cheltuielile aruncand astfel sectorul privat intr-o criza si mai mare, leul s-ar fi depreciat iar BNR ar fi fost nevoita sa arunce in piata alte cateva miliarde de euro pentru a tine cursul, iar FMI ar fi fost din nou hulit si acuzat ca a lasat Romania sa cada. Cu alte cuvinte, FMI ar fi iesit foarte prost, chiar daca vina principala era a guvernului.

Ce se intampla acum? Guvernul a facut rost de bani pentru a mai supravietui cateva luni, insa a ajuns sa fie mai dependent ca niciodata de FMI. Poate parea o comparatie fortata, insa stiti cum isi fidelizeaza dealerii de droguri clientii? Oferindu-le gratis cateva doze pana cand acestia ajung dependenti, moment in care dealerul preia controlul.

In acest moment, guvernul nu vrea sau nu poate sa reformeze profund sistemul bugetar. FMI si-a dat seama de asta si neavand o alternativa viabila, s-a angajat sa plateasca o parte din cheltuieli. Ce se va intampla insa cand banii se vor termina, iar guvernul va intinde din nou mana?

FMI poate spune nu, si poate conditiona acordarea unor noi transe de imprumut (care sa fie din nou directionate spre salarii si pensii) de implementarea reformelor pe care guvernul acum le amana. Iar daca va avea de ales intre reforma si neplata salariilor si pensiilor, dl Boc (sau cine va fi atunci Prim Ministru), va face orice ii va cere FMI.

Fara a fi adeptul niciunei teorii a conspiratiei, nu cred ca indulgenta FMI vine din convingerea ca guvernul condus de dl Boc administreaza bine tara, ci cred ca este rezultatul unui calcul pragmatic cu bataie mai lunga. Iar aceasta atitudine a birocratilor de la Washington poate lucra pentru noi sau impotriva noastra, depinde de situatia in care se afla fiecare dintre noi. Personal, m-ar avantaja o punere a piciorului in prag de catre FMI la inceputul anului viitor. Bugetarii nu vor fi insa avantajati.

PS: Dl Tanasescu pentru Gandul: 400.000 de bugetari nu au ce cauta acolo. Atunci de ce a acceptat FMI sa le plateasca salariile?

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP