Cristian Orgonaş: Dependenţa de maşină ne face obezi - Bloguri economice

miercuri, 30 septembrie 2009

Cristian Orgonaş: Dependenţa de maşină ne face obezi

Statisticile privind obezitatea la romani sunt alarmante. Conform rapoartelor OMS, Romania este pe locul trei in Europa in privinta obezitatii la copii, astfel ca 70% dintre copii romani au probleme cu greutatea. Potrivit Federatiei Romane de Diabet, Nutritie si Boli Infectioase, un roman din patru este obez, iar fiecare al doilea roman este supraponderal.

Cum am ajuns aici? Ne-am obisnuit sa calatorim tot mai mult cu masina, nu pe jos sau cu bicicleta, ne-am obisnuit sa mancam tot mai des mancare tip “fast food”, sa nu mai facem sport pentru ca nu mai avem timp, sa ne petrecem toata ziua in fata calculatorului, iar orele de sport din scoli sunt optionale pentru majoritatea elevilor.

Toata aceasta stare de inactivitate fizica se traduce printr-o greutate mai mare, printr-o stare generala de sananate mai proasta si la urma urmei, prin mai multi bani cheltuiti de stat pentru tratarea bolilor specifice obezitatii. Pe scurt, cand vine vorba despre obezitate, ne putem compara fara probleme cu americanii.

Ce trebuie sa facem pentru a remedia situatia? Profesorul de planificare urbana al Universitatii Rutgers, New Jersey, John Pucher, a realizat un studiu legat de obezitate al carui concluzii sunt extrem de interesante.

Astfel, in tarile in care locuitorii obisnuiesc sa se plimbe mult pe jos si/sau cu bicicleta, ponderea obezilor in totalul populatiei este mult mai mica in comparatie cu tarile in care sportul presupune deplasarea de la usa casei la masina, de la masina la birou si invers. Click pe graficul de mai jos pentru detalii, gasiti studiul intreg aici. De remarcat faptul ca doar 2-3 ore de sport usor pe saptamana imbunatatesc semnificativ starea de sanatate a unei persoane.


Daca luam in considerare extremele prezentate pe grafic, vedem ca in SUA, doar 5% din populatie obisnuieste sa se plimbe sau sa mearga regulat cu bicicleta, iar rezultatul este ca 25% din populatie este obeza, in timp ce la polul opus se afla Danemarca, unde 55% din populatie obisnuieste sa faca miscare, iar rezultatul este ca doar 10% dintre danezi sunt obezi.

Desi acest studiu a fost facut doar in scopul determinarii oamenilor sa foloseasca bicicleta in locul masinii pentru a fluidiza traficul urban, rezulta extrem de clar ca lipsa sportului, a miscarii in general, are o legatura directa cu starea de sanatate a unei natiuni.

In tarile in care sportul este incurajat prin obligativitatea participarii la orele de sport in scoala, prin construirea a cat mai multor piste pentru biciclisti, prin descurajarea folosirii “variantei auto” de deplasare prin oras (inclusiv printr-un pret mare al benzinei), populatia este mai sanatoasa, iar sistemele sanitare suporta mai putine cheltuieli cu tratarea bolilor specifice obezitatii.

Tu cand ai facut sport ultima oara?

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP