Cristian Orgonaş: Despre naivitatea proaspeţilor absolvenţi de facultate - Bloguri economice

marți, 15 septembrie 2009

Cristian Orgonaş: Despre naivitatea proaspeţilor absolvenţi de facultate

Conform unui studiu al companiei germane de cercetare Trendence Institute citat de Business Standard, asteptarile salariale ale proaspetilor absolventi pentru primul lor loc de munca sunt in medie de 800 de euro pe luna pentru cei din domeniul economic, in timp ce absolventii unui institut politehnic s-ar multumi cu 1000 de euro.

Vazand aceste cifre, ma intreb ce este in mintea acestor tineri din moment ce spera la astfel de salarii inca de la primul job. In esenta, nu este rau sa vrei mult, insa cu mici exceptii, trebuie sa fi de-a dreptul naiv sa crezi ca poti obtine un venit de 800-1000 de euro daca nu ai macar cativa ani de experienta in spate.

Tu ti-ai plati un salar de 1000 de euro?

Intrebarea pe care ar trebui sa si-o puna fiecare absolvent este urmatoarea: daca tu insuti ai fi patron sau manager intr-o multinationala, iar in fata ta ar sta un candidat cu backgroundul tau, ce salariu i-ai oferi?

I-ai da 800-1000 de euro cand stii ca in echipa pe care o conduci acest nivel salarial este atins de o persoana cu 3-5 ani de experienta? Daca raspunsul este nu, atunci intreaba-te de ce ai tu asemenea pretentii.

Aha, nu ai experienta, dar esti dispus sa inveti si crezi ca ai potential. Ok, in cazul asta, invata pe un salar mai mic dupa care, daca ai rezultate, iti vei dezvolta cariera.

Tinerii absolventi trebuie sa inteleaga ca, cel putin la inceput, constituie un cost pentru companie – trainingul facut de colegi costa timp, deci bani, eventualele “excursii” este granita la alte locatii ale multinationalei costa, greseli pe care le faci datorita lipsei de experienta costa, lipsa randamentului costa….etc, toate aceste costuri sunt luate in considerare atunci cand firmele angajeaza un o persoana fara nicio experienta in spate.

Sunt convins ca orice absolvent, in momentul in care se decide asupra unui nivel salarial minim sub care nu este interesat de nici un loc de munca, se gandeste la cheltuielile pe care le are, trage linie si spune “mie imi trebuie atat, pentru ca nu pot trai cu mai putin”.

Ei bine, afla ca firmele nu dau doi bani pe faptul ca tie iti trebuie 200 de euro pe luna pentru chirie, 2-300 de euro pentru traiul zilnic si inca 200 sa iesi in oras cu prietenii. Companiile sunt interesate doar de valoarea adaugata pe care tu, ca angajat, o poti genera si in plus, te vor plati in functie de nivelul pietei.

Iar in acest moment, nivelul pietei este cam la jumatate fata de pretentiile absolventilor. Care este valoarea ta ca angajat? Fa media celor mai bune trei oferte pe care le-ai primit (daca le-ai primit), si ai aflat raspunsul.

Cum iti poti maximiza sansele de angajare?

In acest moment, facultatile scot absolventi pe banda rulanta, iar detinerea unei diplome de absolvire nu mai inseamna mare lucru. Tocmai din acest motiv, trebuie sa iti facu un plan de bataie inca din primii ani de facultate.

Care ar fi sfatul meu? Nu te omori cu invatatul atunci cand nu este cazul, si foloseste-ti timpul liber pentru a munci inca din timpul facultatii, daca se poate in acelasi domeniu in care doresti sa iti continui cariera dupa absolvire.

Prin a o lasa mai moale cu invatatul nu inteleg sa nu inveti, ci sa inveti selectiv. Sa dau un exemplu – in timpul studentiei (anul I sau II, nu mai retin exact), am avut o materie obligatorie legata de agricultura, iar pentru a “bifa” si ceva practica, am fost dusi la o ferma de animale de langa Timisoara, pentru a vedea cum se imperecheaza bovinele, unde am pierdut o zi intreaga. Merita sa iti pierzi timpul cu invatatul sau sa te prezinti la cursuri la o astfel de materie, cand tu esti la o facultate cu profil economic, nu zootehnic?

Cred ca fiecare dintre cei care ati trecut printr-o facultate puteti da astfel de exemple, acest tip de materii fiind mentinute in primul rand pentru a da de mancare unor profesori, nu pentru ca ar avea nevoie studentii de asa ceva.

Ce ar trebui sa faci? Sa te concentrezi pe un numar limitat de materii la care sa te straduiesti sa inveti cat mai bine, in timp ce materiile pe care le consideri neesentiale pentru evolutia ta ulterioara sa le treci pe planul doi, targetul tau fiind sa treci examenele.

Stiu ca nu este chiar “politically correct” ceea ce spun eu acum, dar sa fim seriosi – este vina studentilor ca o parte importanta a materiei se afla in programa scolara doar pentru a justifica indeplinirea anumitor norme profesorale? Putem merge pe principiul “noi invatam, noi nu gandim”, sau incercam sa ajustam sistemul de invatamant la propriile noastre nevoi in loc sa asteptam ca sistemul sa se ajusteze singur?

Companiile doresc sa vada ca ai facut ceva in timpul facultatii, ca te-ai chinuit sa inveti ceva practic, nu doar sa tocesti cursurile dictate de profesori.

Angajeaza-te inca din timpul studentiei pentru ca asta te va ajuta enorm dupa ce termini facultatea, dar nu uita ca scoala este mai importanta decat pastrarea locului de munca, iar daca la un moment dat vei fi pus sa alegi intre scoala si job, alege scoala. Iti vei multumi mai tarziu.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP