Cristian Orgonaş: Despre Nouriel Roubini şi profeţiile lui minunate - Bloguri economice

vineri, 18 septembrie 2009

Cristian Orgonaş: Despre Nouriel Roubini şi profeţiile lui minunate

In urma cu cativa ani, atunci cand marea majoritate a economistilor americani cunoscuti nu vedeau decat cresteri pe toate pietele, un anonim a avut inspiratia de a sustine ca apocalipsa economica este aproape, devenind practic celebru peste noapte in momentul in care profetiile sale s-au indeplinit.

Acel anonim se numeste Nouriel Roubini si este acum cunoscut de toata lumea drept Dr Doom al economiei si/sau “omul care a prezis criza”.

In data de 12 martie 2009, atunci cand atat DJIA cat si S&P500 se aflau la minimul ultimilor 10 ani, Roubini publica in Forbes un articol al carui titlu a fost “Cat de jos poate ajunge piata bursiera?” iar subtitlul “jos, foarte jos”, articolul complet aici. Iata ce sustinea Nouriel Roubini la momentul respectiv:

- “cel mai probabil, economia SUA va ramane din punct de vedere tehnic in recesiune pana aproape de sfarsitul anului 2010, iar bursele vor continua sa scada, urmand sa atinga minimele cel mai devreme la sfarsitul lui 2009 si cel mai probabil undeva in 2010…, prin urmare, trebuie sa ne pregatim pentru noi minime bursiere in urmatoarele 12-18 luni” (autorul sustinea asta acum 6 luni)

Ce s-a intamplat de atunci?

- economia SUA va iesi din recesiune in acest trimestru sau, in cel mai rau caz, in trimestrul urmator. Despre inca un an de recesiune nici nu poate fi vorba.

- comparativ cu minimele din martie, DJIA a crescut cu aproape 50%, iar S&P 500 a crescut cu 60%

- Capitalizarea burselor la nivel mondial a crescut cu 40% in perioada martie-august, de la 29 la 41 mii de miliarde de dolari

Cu alte cuvinte, Roubini a nimerit-o cu criza, dar a reusit sa fie complet pe langa atunci cand a fost vorba sa prevada una dintre cele mai puternice cresteri bursiere din istoria moderna a pietelor financiare.

Atunci cand Roubini scria in Forbes ca bursele vor continua sa scada, un anonim scria pe blogul asta aici si aici ca bursele vor creste si, surprinzator, anonimul a avut dreptate.

Sa inseamne asta ca anonimul este mai bun decat Roubini? Nici vorba, inseamna doar ca ulciorul nu merge de multe ori la apa, iar “ghicitorii”, oricat de buni ar fi, raman pana la urma doar niste ghicitori.

Nimeni nu poate prevedea cu exactitate mersul economiei, iar atunci cand cineva reuseste asa ceva si devine celebru, ar face bine sa se retraga in glorie, pentru ca probabilitatea de a avea de doua ori dreptate este extrem de mica.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP