Cristian Orgonaş: Englezii, mai săraci cu aproape o mie de miliarde de euro. Şi o comparaţie cu România - Bloguri economice

sâmbătă, 12 septembrie 2009

Cristian Orgonaş: Englezii, mai săraci cu aproape o mie de miliarde de euro. Şi o comparaţie cu România

Conform unor date publicate de banca Halifax si citate deBBC, averea neta totala a cetatenilor Marii Britanii a scazut anul trecut de la £6.736 miliarde (€7,712 mld) la £5.921 miliarde (€6,790 mld), aceasta fiind prima scadere inregistrata din 2001 incoace.

Pierderea a fost generata de atat de scaderea preturilor pe piata imobiliara, cat si de scaderea preturilor actiunilor si activelor fondurilor de pensii.

Astfel, averea imobiliara a populatiei (valoarea imobilelor detinute) s-a redus cu 9%, de la £4,077 mld la £3,693 mld, insa in acelasi timp, soldul creditelor ipotecare a crescut cu 3% ajungand la £1,225 miliarde, ceea ce face ca averea imobiliara neta (home equity) sa fie de £2,468 miliarde.

Valoarea averii financiare a populatiei (fonduri de pensii, actiuni, asigurari de viata etc) a scazut cu 9% ajungand la £3,687 mld, insa daca scadem soldul creditelor de nevoi personale si al cardurilor de credit detinute de populatie, respectiv £234 miliarde, ajungem la o valoare a averii financiare nete de £3,453 miliarde.

Acum, daca vom compara averea neta a cetatenilor cu PIB-ul Marii Britanii, vedem ca raportul este de 3.7/1, ceea ce inseamna ca fiecare cetatean detine active nete in valoare de aproape €110.000, in timp ce produsul intern brut pe cap de locuitor este de aproximativ €30.000.

In Romania, la un PIB pe 2008 de €135 miliarde, averea neta a populatiei a fost anul trecut de €265 miliarde, ceea ce inseamna un raport de 2/1., aproape la jumatate fata de UK.

Mai mult, daca in cazul Marii Britanii, averea imobiliara reprezinta 42% din totalul averii nete, iar averea financiara 58%, in cazul nostru, averea imobiliara inseamna aproape 80%, ceea ce inseamna ca imobilul in care locuieste este de departe cel mai de pret bun al romanului.

Putem avea insa sperante ca lucrurile se vor schimba in bine in anii urmatori:

- in ultima perioada s-a putut observa o crestere exploziva a investitiilor in fonduri mutuale (activele s-au dublat in ultimul an si jumatate, desi bursa a suferit scaderi importante);

- valoarea activelor Pilonului II de pensii va depasi €20 miliarde pana in 2020, desi guvernul a luat o masura total nepotrivita inghetand contributiile in acest an. Spre comparatie, englezii au €2,500 miliarde in fonduri de pensii si asigurari de viata, ceea ce inseamna peste 135% din PIB.

- Pilonul III de pensii se afla abia la inceput, insa romanii va constientiza tot mai mult ca nu se pot baza pe pensia de stat pentru a avea o batranete linistita. La fel se va intampla si cu asigurarile, mai ales cu cele de tip “unit-link”.

Pana la urma va trece si criza, insa daca tot am platit bani sa asistam la spectacol, macar sa invatam cate ceva din experienta asta.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP