Cristian Orgonaş: Epoca petrolului ieftin este pe cale să apună - Bloguri economice

marți, 29 septembrie 2009

Cristian Orgonaş: Epoca petrolului ieftin este pe cale să apună

Conform unui raport al companiei IHS Herold Inc, in 2008, totalul sumelor investite de catre cele mai mari 232 de companii de petrol si gaze din lume pe segmentul upstream, a crescut cu 21% fata de 2007, ajungand la 492 miliarde dolari, in timp ce rata de inlocuire a fost de doar 88%.

Rata de inlocuire reprezinta raportul dintre resursele consumate intr-un an si zacamintele noi descoperite in anul respectiv, iar procentul de 88% inseamna ca in 2008 s-au consumat mai multe resurse decat au fost descoperite.

Pe fondul pretului ridicat al barilului de petrol, totalul cifrei de afaceri a celor 232 de companii a urcat cu 31% anul trecut comparativ cu 2007, ajungand la $1.232 mld, in timp ce profitul nu a crescut decat cu 24%, situatia reflectand o crestere mai rapida a costurilor decat a pretului energiei.

Cifrele cheie ale raportului sunt urmatoarele, gasiti aici toate datele.

- anul trecut, cifra medie de afaceri realizata per boe (baril echivalent petrol) a fost de $61.91, in crestere cu 30% fata de 2007;

- cash flow-ul (diferenta dintre incasarile si cheltuielile curente) a fost de $590 mld respectiv $29.66/boe, in crestere cu 36% comparativ cu 2007;

- costul mediu de inlocuire al rezervelor a crescut cu 70%, ajungand la $23.44/boe, cu alte cuvinte, costa tot mai mult sa descoperi noi rezerve;

- profiturile au crescut cu 24%, ajungand la $16.07/boe;

In ultimii 3 ani, suma totala investita de companiile petroliere si de gaze in gasirea de noi zacaminte a fost uriasa - $750 miliarde, insa cu toate acestea, rezervele mondiale au stagnat.

In anii urmatori, pe putem astepta la noi preturi record ale petrolului nu atat din cauza faptului ca rezervele se imputineaza, cat mai ales datorita sumelor tot mai mari pe care companiile trebuie sa le investeasca pentru a descoperi noi zacaminte.

Un pret mic al barilului de petrol inseamna profituri mai mici, care la randul lor genereaza investitii mai mici, care la randul lor genereaza o rata de inlocuire tot mai mica. Prin urmare, pe termen lung, pretul petrolului nu poate decat sa creasca pentru ca altfel companiile nu vor avea bani pentru investitii.

Epoca petrolului ieftin s-a cam terminat, iar in anii urmatori, batalia pe resurse va fi crancena.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP