Cristian Orgonaş: La ce dobândă poţi lua un credit în Zimbabwe? - Bloguri economice

vineri, 4 septembrie 2009

Cristian Orgonaş: La ce dobândă poţi lua un credit în Zimbabwe?

Zimbabwe este un stat care a ajuns in atentia lumii intregi odata cu explozia inflatiei, insa se pare ca acolo situatia incepe sa se normalizeze.

Astfel, bancile au inceput sa acorde credite pe termene foarte scurte pentru cei care pot aduce o locuinta drept garantie, sumele ce pot fi imprumutate putand ajunge chiar si la $25.000.

Aceste credite se acorda pe o perioada de maxim trei luni, iar dobanzile sunt urmatoarele: 10% pe an pentru un imprumut pe 30 de zile, 12% pentru 60 de zile si 14% pentru 90 de zile. As zice ca dobanzile sunt decente, in Romania un credit de nevoi personale garantat cu ipoteca contractat in dolari avand o DAE de peste 14%.

Lucrurile stau cu totul altfel daca vine vorba despre imprumuturile negarantate. Zimbabwenii care isi primesc salariul in dolari americani prin banca CBZ spre exemplu, pot primi un imprumut echivalent cu 50% din salariu, pentru care platesc o dobanda de 10% pe luna. La depozite, aceeasi banca plateste 1% pe an.

Situatia asta imi aminteste de faptul ca in primii ani de dupa Revolutie, in Timisoara puteai imprumuta marci de la camatari la o dobanda de 5-7% pe luna.

Si ca tot veni vorba despre aceasta tara, gasiti mai jos topul all time al celor mai mari inflatii, top in care Zimbabwe se afla doar pe locul doi. Se pare ca Mugabe nu a tiparit suficient de multi bani pentru a depasi Ungaria anilor de dupa al doilea razboi mondial, cand preturile se dublau la fiecare 15 ore.


sursa: The Zimbabwean

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP