Cristian Orgonaş: Restanţele romanilor la bănci cresc, dar ritmul de creştere a încetinit vizibil - Bloguri economice

sâmbătă, 26 septembrie 2009

Cristian Orgonaş: Restanţele romanilor la bănci cresc, dar ritmul de creştere a încetinit vizibil

Conform ultimelor date prezentate de BNR, ponderea sumelor restante in totalul soldului creditelor acordate populatiei, a crescut de la 2.97% in iulie la 3.12% in august sau, in sume absolute, cresterea este de la 5.9 la 6.25 miliarde lei.

Comparativ cu sfarsitul anului trecut, sumele restante sunt cu 123% mai mari, iar comparativ cu august 2008, sunt cu 223% mai mari. Acestea ar fi vestile proaste.

Vestea buna este ca ritmul de crestere a soldului creditelor restante a incetinit vizibil in ultimele luni. Astfel, daca in luna ianuarie, soldul restantelor a crescut cu 26% comparativ cu luna anterioara (decembrie), de la 2.8 la 3.5 miliarde lei, iar in februarie a crescut cu 21% fata de ianuarie (de la 3.5 la 4.25 mld lei), in ultimele doua luni, ritmul lunar de crestere a fost de “doar” 7.3%, respectiv 5.7%.

Odata cu scaderea ritmului de crestere a restantelor, a scazut si ritmul de scadere al soldului creditelor, luna august reprezentand a 5-a luna consecutiva de incetinire a ritmului de scadere, evolutia fiind vizibila pe graficul de mai jos, click pentru marire.


Mai mult, in august, soldul creditelor in valuta acordate companiilor a crescut cu 1.4% fata de iulie, in timp ce depozitele in lei ale persoanelor fizice au crescut cu 4.2%, ceea ce arata o oarecare dezmortire a creditarii, insa vom vedea in lunile urmatoare daca trendul pozitiv se va mentine.

Acum, intrebarea este in ce masura bancile ascund situatia reala a restantelor insa, in lipsa unor date cat de cat veridice, nu putem decat sa speculam. Si nu doresc sa fac asta cand este vorba despre banci.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP