Cristian Orgonaş: Revenirea economiei mondiale trage în sus comerţul exterior al României - Bloguri economice

joi, 10 septembrie 2009

Cristian Orgonaş: Revenirea economiei mondiale trage în sus comerţul exterior al României

Conform datelor INS, in primele sapte luni ale acestui an, valoarea exporturilor a fost de 16.3 miliarde euro in timp ce valoarea importurilor a fost de 21.2 mld, ceea ce per total, inseamna ca Romania avut o valoare a comertului exterior de 37.5 mld euro, cu 28.6% mai putin decat cele 52.5 mld euro inregistrate in primele sapte luni ale anului trecut.

Evolutia inregistrata in ultima perioada este una care ne da dreptul sa speram ca lucrurile se indreapta in directia corecta, am sa explic mai jos de ce:

1. In iulie, Romania a exportat bunuri si servicii in valoare de 2.78 mld euro, ceea ce reprezinta atat cea mai buna performanta lunara din septembrie 2008 incoace, cat si a treia luna consecutiva de crestere, valoarea exporturilor majorandu-se cu 30% intre aprilie si iulie.

2. Importurile au insumat 3.27 mld euro, ajungand la cea mai mare valoare din acest an, ceea ce inseamna ca piata interna s-a stabilizat si mai mult, cum peste 70% din exporturi se bazeaza pe importuri, cresterea importurilor indica o continuare a trendului ascendent al exporturilor. In ultimele trei luni, importurile au crescut cu 10%.

3. Desi in iulie comertul exterior a inregistrat o valoare lunara record pentru acest an, respectiv 6 mld euro, deficitul comercial este la cel mai mic nivel din 2009, respectiv 488 milioane euro.

Aceasta evolutie arata ca cel putin pentru moment, revenirea comertului exterior este una mult mai sanatoasa, exporturile crescand mai repede decat importurile. Performanta este cu atat mai remarcabila cu cat iulie nu a reprezentat o luna de sfarsit de trimestru, atunci cand multe firme forteaza productia pentru a incheia trimestrul mai bine.

Evolutia datelor pot fi vazute in graficele de mai jos, click pentru marire.

1 Exporturile – spuneam intre aprilie si iulie 2009, valoarea exporturilor a crescut cu 30%. Spre comparatie, intre aprilie si iulie 2008, valoarea a crescut cu doar 16% (deci ritmul actual este dublu), iar intre aprilie si iulie 2007, ritmul de crestere a fost de 21%.

Mai mult, in iunie si iulie 2009, exporturile au fost peste valoarea inregistrata in aceleasi luni din 2007.2. Importurile – spre deosebire de exporturi, importurile au crescut mai lent, valorile lunare din 2009 aflandu-se constant sub valorile lunare din 2007 si 2008.


3. Deficitul comercial se mentine in jurul a 500 de milioane de euro lunar, la un sfert fata de valorile lunare din 2007 si 2008


Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP