Cristian Orgonaş: România în clasamentul mondial al competitivităţii – top 5 cei mai competitivi şi cei mai puţin competitivi indicatori - Bloguri economice

miercuri, 9 septembrie 2009

Cristian Orgonaş: România în clasamentul mondial al competitivităţii – top 5 cei mai competitivi şi cei mai puţin competitivi indicatori

Forumul Economic Mondial a dat publicitatii noul top al competitivitatii la nivel global, top in care Romania a urcat patru locuri fata de anul trecut, de pe 68 pe 64.

Acest raport a fost realizat pe baza datelor statistice aferente anului trecut, la aceste date adaugandu-se si raspunsurile managerilor din tarile respective la un sondaj care a avut loc la inceputul acestui an.

Voi comenta pe scurt indicatorii la care stam cel mai bine, si cei la care stam cel mai prost

Top 5 cei mai competitivi indicatori

Locul 5 – Datoria guvernamentala
Romania are o datorie guvernamentala mica, de doar 21.6% din PIB (2008), ceea ce ne situeaza pe locul 33 din 133 de state. Aceasta datorie va creste semnificativ in acest an din moment ce statul se imprumuta masiv pentru a plati salariile si pensiile si prin urmare, in clasamentul viitor Romania nu va mai fi atat de sus.

Nu este meritul clasei politice de dupa `89 pentru aceasta performanta, ci a lui Ceausescu, cel care a reusit sa lase in urma o tara fara datorii.

Locul 4 – Calitatea invatamantului
Din punctul de vedere al calitatii invatamantului cu profil real (matematica si stiinte), Romania se afla pe locul 29, iar din punctul de vedere al calitatii invatamantului in general, pe locul 52.

Avem insa doua mari probleme

1. Desi sistemul de invatamant produce absolventi cu o pregatire peste medie, autoritatile nu sunt in stare sa creeze conditii pentru ramanerea lor in tara. Astfel, din punctul de vedere al capacitatii de retentie a oamenilor talentati, Romania se afla pe locul 102. Cu alte cuvinte, Guvernul plateste pentru formarea specialistilor, iar alte tari beneficiaza de pe urma lor.

2. Sistemul de invatamant este subfinantat daca luam in considerare procentul din PIB destinat Educatiei., acest indicator plasand Romania pe locul 91.

Locul 3 – Capacitatea legii de a apara drepturile creditorilor si debitorilor
Din acest punct de vedere ne aflam pe locul 18, insa sistemul bancar este perceput ca fiind slab, in timp ce gradul se sofisticare al pietei financiare este extrem de redus.

Mai mult, daca luam in considerare diferenta dintre dobanzile la depozite si cele la credite, Romania se situeaza pe locul 63 cu o diferenta medie de 5.3%. Pe primul loc se afla Ungaria cu 0.3%, iar pe ultimul loc (exceptand Zinbabwe) Brazilia, cu o diferenta de peste 35%.

Locul 2 – Costul angajatorilor cu concedierea angajatilor
In Romania, este putin costisitor pentru o companie sa isi concedieze angajatii, costurile medii reprezentand salariul angajatului concediat pe 8 saptamani, ceea ce ne situeaza pe locul 14 in lume.

Pe locul 1 se situeaza printre altele Danemarca si SUA unde costul este zero, in timp ce in Germania spre exemplu, costurile ating echivalentul a 69 de saptamani, iar in Franta, echivalentul salariului pe 32 de saptamani.

Pe de alta parte, daca luam in considerare rigiditatea pietei muncii, Romania se afla pe unul dintre ultilele locuri, respectiv 122.

Locul 1 – Tarifele vamale
Alaturi de multe alte tari, Romania se afla pe locul 5 cu un tarif mediu ponderat de 1.1% intr-un clasament in care conduce Hong Kong cu 0% iar pe ultimul loc se afla Siria cu 22.9%.

Pe un loc decent (22) ne aflam si daca luam in considerare timpul necesar infiintarii unei firme, respectiv 10 zile. In Noua Zeelanda iti faci forma intr-o zi, in timp ce in Brazilia ai nevoie de 152 de zile.

Top 5 cei mai putin competitivi indicatori

Locul 5 – Rigiditatea pietei fortei de munca – locul 122 din 133
Acest indicator reprezinta o medie a altor 3 indicatori, respectiv dificultatea cu care companiile reusesc sa angajeze personal, rigiditatea programului de lucru si usurinta cu care companiile isi pot da afara angajatii. O rigiditate mare inseamna ca investitorii se gandesc de doua ori inainte de a angaja personal.

Locul 4 – Influenta taxarii asupra mediului de business – 122 din 133
Cu alte cuvinte, in Romania, nivelul taxarii are un impact extrem de negativ asupra mediului de business, insa la acest capitol, desi ne aflam pe unul dintre ultimele locuri, trebuie spus ca se poate si mai rau din moment ce Danemarca, Belgia sau Ungaria se afla sub noi, iar Geramnia si Japonia nu se afla departe.

Tot legat de taxe: Romania se afla pe locul 84 dupa nivelul taxelor, acesta fiind de 48%. Bulgaria spre exemplu, se afla pe locul 43 cu 34.9%.

Locul 3 – Costul politicilor agricole – 126 din 133
Romania se afla in clasament imediat sub Burundi, cu un cost foarte mare al politicilor agrare, cu alte cuvinte, guvernul cheltuie mult si obtine putin desi potentialul agricol al Romaniei este urias.

Mai prost decat noi stau japonezii, insa este de inteles din moment ce aceasta tara are orice numai potential agricol nu.

Locul 2 – Transparenta deciziilor guvernamentale – 128 din 133
La acest capitol situatia este cu adevarat dramatica din moment ce ne batem pentru evitarea ultimului loc cu tari ca Ciad, Burundi, Bolivia si Venezuela.

Tot legat de acest subiect, sa mai adaugam ca din punctul de vedere al onestitatii criteriilor pe baza carora autoritatile iau decizii ne aflam pe locul 117 (autoritatile iau foarte des decizii care favorizeaza anumite grupuri de interese), din punctul de vedere al eficientei cheltuirii banului public Romania se afla pe locul 112 (guvernul cheltuie extrem de prost banii), iar din punctul de vedere al increderii populatiei in clasa politica, ne aflam pe locul 106, adica nivelul de incredere este extrem de mic.

Locul 1 si cel mai prost indicator – calitatea drumurilor, 129 din 133
Cine are drumuri mai proaste decat Romania? In ordine: Paraguai, Timorul de Est, Bosnia si Mongolia. Atat.

Nu cred ca ar mai fi ceva de adaugat legat de acest subiect, calitatea proasta a drumurilor din tara asta devenind legendara.

Concluzii
Desi in clasamentul general a urcat de pe 68 pe 64, Romania ramane aceeasi tara inapoiata cand vine vorba despre infrastructura, despre coruptie si despre calitatea clasei politice, dar cu acelasi potential imens daca vorbim despre agricultura, despre educatie sau dezvoltarea afacerilor.

Vor mai trece insa 20 de ani pana cand vom reusi sa valorificam macar partial acest potential urias de care dispunem.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP