Cristian Orgonaş: Suntem pregătiţi pentru o creştere generală a dobânzilor? - Bloguri economice

vineri, 18 septembrie 2009

Cristian Orgonaş: Suntem pregătiţi pentru o creştere generală a dobânzilor?

In acest moment, dobanzile de referinta practicate de principalele banci centrale se afla la minime istorice, in unele cazuri fiind chiar zero. Pentru a combate criza, autoritatile au tiparit si aruncat tone de bani in economie, s-au indatorat pana peste cap si au cheltuit atat cat a fost nevoie pentru a scapa de la faliment companiile care au fost prea mari pentru a fi lasate sa cada, au injectat lichiditati in banci, au pus la punct programe nationale anticriza in valoare de sute sau chiar mii de miliarde de dolari sau euro, cu alte cuvinte, au creat atat premisele unei reveniri economice, cat si premisele unui nou bubble.

Reducerea consumului si cresterea somajului genereaza in acest moment presiuni deflationiste, insa ce se va intampla cand economiile isi vor reveni din criza? Banii ieftini aruncati acum in joc vor ajunge sa “balteasca” pe pietele financiare, Bancile Centrale vor face eforturi disperate pentru a drena lichiditatea in exces, iar inflatia va redeveni principala preocupare a guvernatorilor.

Dobanzile vor creste iar banii se vor scumpi, intrebarea fiind nu daca, ci cand se va intampla asta. Desi in urmatoarele 3-6 luni nu se va pune problema cresterii dobanzilor, sunt absolut convins ca in maxim 2-3 ani vom avea din nou Euribor la 5% sau chiar peste.

Primul semnal in ceea ce priveste cresterea dobanzilor a fost dat de guvernatorul bancii centrale a Australiei, care a spus luna trecuta ca urmatoarea miscare va fi “in sus”, pe fondul revenirii economiei australiene. Iar asta nu reprezinta decat inceputul.

Cei care intentioneaza sa se imprumute in acest moment in euro sau dolari, ar face bine sa calculeze de doua ori, nu de alta, dar dobanzile vor creste mai repede decat vor creste salariile, cel putin in urmatorii 2-3 ani.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP