Dan Popa: Amnistia fiscală din Belgia dă roade - Bloguri economice

joi, 24 septembrie 2009

Dan Popa: Amnistia fiscală din Belgia dă roade

Belgienii bogati profita masiv de amnistia instituita de govern cu privire la repatrierea economiilor depuse in conturile straine. Reprezentantii Fiscului local citati de media, nu au dat cifre riguroase, declarand doar ca pentru 2009, sumele repatriate ar putea depasi doua miliarde de euro, persoanele citate declarandu`se extrem de multumite.
Am mai spus, aceste amnistii fiscale nu sunt tocmai “cuser”, cata vreme banii aia pleaca de undeva si lasa alte economii cu ochii in soare.
Riscul este de a se intra intr`o competitie a dobanzilor care sa atraga capitaluri, ceea ce s`ar traduce printr`o vraishte mondiala.
PS. Poate ca acum vor pricepe anumite persoane ca economiile nu trebuie privite doar ca simplul excedent peste consum, ca in manualul de liceu. Sunt si asa ceva, dar cred ca lucrurile trebuie privite bilateral. Economiile pot fi la fel de bine privite ca niste investitii care aduc si ele un randament (numit dobanda) si ca acest activ elibereaza la randu`i un pasiv, care incheie astfel cercul economic.
Daca economiile sunt ca o investitie a lenesului (in sensul ca cei care isi plaseaza banii in depozite prefera sa nu si`i riste in afaceri care le`ar putea coroda valoarea), in cazul repatrierilor banilor din strainatate, pe langa avantajul fiscal (platesti o parte din impozitul pe care l`ai fi platit daca i`ai fi depus din start in tara) apare si factorul psihologic, pe care se si mizeaza de fapt.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP