Dan Popa: Cum să dezvolţi o reţea bancară în provincie - Bloguri economice

sâmbătă, 12 septembrie 2009

Dan Popa: Cum să dezvolţi o reţea bancară în provincie

Cand se inaugureaza o sucursala bancara intr`un judet, argumentele ar trebui sa fie beton. Care e populatia, ce grad de economisire au, cate companii sunt si cat de bine capita;izate sunt etc. Verifici cererea potentiala, cu alte cuvinte. Abia apoi te apuci si cauti spatii (nu locatii, care sunt cu totul altceva), iti trimiti un om care a mai demarat activitatea unei sucursale cu succes sau recrutezi de pe plan local un director de la o alta banca, ii dai 50% mai mult la salariu si il convingi sa iti conduca afacerea in banca ta. Apoi mergi la clientii potentiali si le propui afaceri fie mai sofisticate, fie mai ieftine decat cele ale competitorilor tai. Asta e in teorie.
In practica, lucrurile se petrec cu totul invers.

Directorul unei banci deja existente, a decis sa isi dea demisia din varii cauze. Cere formal o marire de salariu pe care stie din start ca n`o poate obtine, se cearta cu cei din centrala care ii pun in spate tinte de profit inacceptabile sau pur si simplu s`a plictisit. Nu mai vrea in banca X si gata. Drept pentru care ii propune bancii Y, care are sau nu o sucursala acolo, sa se mute cu tot cu clientii facuti prin relatiile sale personale. Daca Y are deja o sucursala, treaba e ca si aranjata. Il ia si il face sef. Daca nu are, se face repede un powerpoint in care i se arata managementului cum ar creste profiturile bancii Y daca ar deschide in orasul Kappa o sucursala, desi pana acum nimeni nu stia de existenta orasului Kappa macar.
Managementul e topit cand aude de cresterea profiturilor, isi da de doua ori ochii pe spate si aproba. Apar comunicatele de presa, se cheama preoti sa sfinteasca asezamantul, se dau mici atentii la inaugurare…pe scurt toata lumea e multumita.
Asa e in toate orasele mici, unde cu relatiile personale faci targetul si ce mai trebuie,de fapt ce vor unii din centrala. Cazurile de care vorbesc sunt multe, din cateva orase din tara.
E aceasta o dezvoltare sustenabila a retelelor bancare in Romania? Teama mi`e ca...

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP