Dan Popa: Exuberanţa nu se recuperează prin parcimonie. Nu în cazul creditelor. - Bloguri economice

marți, 29 septembrie 2009

Dan Popa: Exuberanţa nu se recuperează prin parcimonie. Nu în cazul creditelor.

Initial ma gandeam sa scriu despre salariile din PwC. Pe urma am zis ca mai important e sa va povestesc altceva. Sunt banci care intocmesc minute la finalul fiecarei zile, in care centralizeaza creditele acordate. Am primit si eu pe mail unele minute din acelea si am ramas interzis sa vad cum se dadeau in 2007, creditele. In referatul de credit era trecut negru pe alb:”Cetateanul X nu este roman, nu i s`a innoit permisul de munca, nu avem date despre comportamentul lui de plata si vrea 30.000 de eur, imprumut de nevoi personale. Recomandam acordarea imprumutului”. Cetateanul in cauza apartinea tarii din care era banca mama, daca e sa trec o circumstanta atenuanta. Comitetul aproba. E drept ca la dobanzi prohibitive, dar ii dadeau omului banii. Am vazut cazuri in care comisioanele erau de aproape 20%. Dobanda era si ea peste 10%. Pana la urma, omul lua niste bani, dar muuuult mai putini decat solicitase.
Aceeasi banca, aproba apoi credite pe care niciun bancher sanatos nu le`ar fi acordat.

Citez:”Cetateanul Y are restante la CRB, fiind inregistrat cu peste 3 credite restante in ultimul an. Solicita 15.000 EUR pentru nevoi personale. Codebitorul lui va avea peste 65 de ani la maturitatea creditului. Recomandam acordarea creditului.” Si creditul era acordat, minuta in cauza fiind semnata uneori chiar de presedintele sau de vicepresedintele bancii.
In schimb, la exact un an, potrivit minutelor in cauza, oamenii au schimbat tactica. Credite infinit mai putin riscante, erau respinse. Printre motivele respingerii, amintesc:”solicitantul figureaza in biroul de credit cu o intarziere mai mare de 45 zile cu suma de 8 lei despre care declara ca nu stie de unde provine”. Sau “pe copia CM – solicitant nu figureaza mentiunea “Conform cu originalul” din partea societatii angajatoare”. Dintr`o extrema, s`a ajuns la o alta. Nu mai vorbesc despre acordarea (in 2007) unor credite de 3 milioane de euro, gajate cu o casa cu etaj si piscina (desi se mentioneaza ca piscina nu are autorizatia de constructie), imobil care cu greu ar putea fi executat la valoarea nominala cu care a fost constituita garantia.
In fine, ceea ce voiam sa spun e ca dintr`o exuberanta irationala, anumite banci au trecut la o zgarcenie irationala.
Sau mai bine povesteam de salariile din PwC? Am auzit ca pentru pozitia de Associate, oferta salariala este de 1900 lei net, plus 178 lei, bonuri de masa. Sincer, mi se pare putin.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP