Dan Popa: Ieşirea din criză va avea loc cândva şi, mai ales, cumva - Bloguri economice

sâmbătă, 5 septembrie 2009

Dan Popa: Ieşirea din criză va avea loc cândva şi, mai ales, cumva

In timp ce FMI zburda voios, doinind la fluier Balada Sfarsitului Crizei, mai marii 20 de finantisti ai lumii nu se pot pune de acord cum sa iesim din recesiune in asa fel incat peste un an sau poate 5 sa nu ne izbeasca iarasi Depresiunea noastra cea de toate zilele.
Ministrii sunt de acord ca masurile luate deja trebuie mentinute inca o vreme, cel putin pana cand reluarea activitatii economice nu va mai fi fragila si vulnerabila. Asta e de fapt singura chestiune in care acordul e deplin.

Francezii si germanii zic pas punctului american de vedere (americanii sugerasera ca bancile europene sa isi puna deoparte mai multi bani, just in case). Europenii (in special Franta) vor sa limiteze drastic bonusurile bancherilor. Americanii se indoiesc ca o asemenea masura ar da roade, chestiune cu care si eu sunt de acord. Pana la urma, bancherii vor inventa alte forme de recompensare, daca li se va lua lapticul. Au demonstrat asta de multe ori in istoria bankingului si nu am nici un dubiu ca o vor face si acum.
Secretarul Trezoreriei SUA, Timoty Geithner, nu a venit cu mana goala, ci cu o propunere care i`a umplut de bubitze pe europeni. Geithner vrea sa schimbe regulile de prudentialitate cuprinse in acordul Basel II. Europenii si`au jurat in barba ca vor apara Basel II asa cum e acum, pana la moarte (a lor, sau a Acordului).
Ministrul Finantelor din Anglia, Alistair Darling a declarat pentru Reuters ca el sustine planul americanilor, dar a recunoscut ca factorii politici nu se inteleg intre ei in multe aspecte.
Singura concluzie de pana acum a discutiilor este ca ar fi bine sa iesim din criza. Ramane sa se discute cum, cand si cu cine. Azi e asteptat un comunicat de presa in care pariez ca se va asuma mentinerea actualelor politici samd, fara a se veni cu ceva clar si ferm.
Aaaa, ca era sa uit. Ieri, acelasi Timoty Geithner s`a intalnit cu reprezentantii economiilor emergente reunite sub numele de BRIC (Brazilia, Rusia, India si China). Cred ca in cativa ani vom asista la schimbari importante in privinta sistemului financiar mondial.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP