Dan Popa: Impactul crizei asupra mediului economic? Între optimism şi pesimism - Bloguri economice

marți, 29 septembrie 2009

Dan Popa: Impactul crizei asupra mediului economic? Între optimism şi pesimism

Intarzierea aplicarii reformelor, ezitarea potentialilor investitori de a veni in Romania si bani mai scumpi. Acesta e impactul asupra economicului al actualei crize politice din Romania. In plus, apar riscuri asociate care afecteaza credibilitatea la nivel de stat. „Instabilitata politica afecteaza credibilitatea politicilor economice cu toate repercursiunile ce decurg de aici”, imi scrie Laurian Lungu, managing partner al institutului de previziuni macroeconomice Macroanalitica.

El mai spune ca riscul major al acestei instabilitati il reprezinta intarzierea/neindeplinirea obiectivelor din memorandul cu FMI. „Teoretic, o astfel de criza afecteaza toate pietele – cea a fortei muncii, cea financiara si cea a productiei de bunuri si servicii. Insa, in practica depinde foarte mult de durata acestei instabilitati si de profunzimea ei. La fel, cuantificarea pierderilor se poate face fie ex post, fie ex ante, pe diverse scenarii -sumele care se pierd/intarzie, costul dobanzii suplimentare la imprumuturi, pierderea de productie interna, etc. Ideea este de a calcula diferenta intre scenariul fara criza si cel cu criza politica”, conchide Lungu.
Poate impactul cel mai serios pe care criza PSD-PDL il are asupra economicului este data tocmai de lipsa de coerenta si de consistenta cu care politicul onoreaza mediul economic. In loc ca reprezentantii celor doua partide sa se puna de acord asupra unor strategii coerente de atenuare a efectelor crizei, oficialii celor doua partide politice isi consuma energiile in isterii ieftine, de natura a adanci criza.
Deocamdata, efecte directe ale acestei criza politice nu avem, daca luam in calcul Bursa si cursul. Presedintii de banci cu care am stat de vorba spun insa ca efectele se intind pe termen mediu. „Nu e deloc dificil de avansat un scenariu in care, iesirea PSD de la guvernare e insotita de o stare de disconfort al membrilor de partid care lucreaza in teritoriu si care isi vor simti functiile amenintate. Prin urmare, ei nu vor mai fi motivati sa lucreze la toata capacitatea, preferand sa lase proiectele pe mana celor care ii vor inlocui. De aici, intarzieri in reformele si asa putine, un recul in tot ce inseamna avans economic si riscuri in crestere”, spune seful unei banci.
Sorin Ionita, directorul executiv al Societatii Academice Romane, este mai opgtimist. „Pana acum n-am vazut miscari dramatice nici pe Bursa, nici de curs valutar (doar o mica apreciere), nici de investitii straine. Ceea ce arata ca piata pare sa-si fi asumat instabilitatea politica romaneasca ce pluteste mereu in aer, cu efecte destul de benigne, se pare.Aceasta instabilitate de coalitii/cabinete in interiorul jocului democratic, tip clasic-italian nu are efecte imediate
asupra economiei. Italia se confrunta cu instabilitate politica de multa vreme si nu sufera de rezerve ale investitorilor straini”, e de parere Ionita.
Ce cred alte persoane publice despre impactul crizei asupra mediului de business, aflati citind Hotnews.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP