Dan Popa: O executare silită. Un caz ca oricare alte mii. - Bloguri economice

luni, 28 septembrie 2009

Dan Popa: O executare silită. Un caz ca oricare alte mii.

Anul 2007. Familia Ionescu e pe cai mari. A strans 10.000 de euro si a decis ca e momentul sa cumpere vila viselor lor plus piscina corespunzatoare. A ochit un teren, s`a imprumutat de la banci plus una companie leasing (facand un contract de leasing imobiliar) si a luat teren si casa. Potrivit documentelor, discutam despre teren in suprafata de 1.804 mp, si constructii in regim de inaltime P+1 si P, in suprafata de 350 mp. A imprumutat asa: 420.000 lei de la CEC plus 80.000 lei de la o firma de leasing imobiliar. In total, circa 500.000 de lei.

Domnul Ionescu are o firma de transport intern si international. Doamna Ionescu e casnica. Domnul Ionescu se gandea ca e imposibil sa nu poata achita ratele lunare de 2000 de euro, pe care le avea.
Creditele erau facute pe zece ani la CEC si pe 3 ani la firma de leasing. Toata lumea era fericita. Familia Ionescu, avea casa din vis. Creditorii se bucurau fiindca`l agatasera pe pestisorul de aur care se jurase ca le va indeplini orice rata vor cere.

In toamna lui 2008, au aparut primul semn rau: un TIR care nu era asigurat, s`a rasturnat pe sosea si s`a dus naibii toata incarcatura. O luna mai tarziu, unul dintre copii e diagnosticat cu o boala curabila, dar care necesita un tratament costisitor. Domnul Ionescu si`a delegat un om la conducere si a plecat sa stea prin spitale, cu copilul bolnav. Fireste, cel desemnat, a furat cat a putut.
Cand a preluat businessul, dl. Ionescu mai avea doua TIR`uri, din 9. Restul erau prin service-uri sau pe butuci. Deja achitarea celor 2000 de euro lunar a inceput sa puna probleme.
In mai, nu s`a mai putut. Au aparut restantele . Cu cece`ul te descurcai cum te descurcai, dar leasingul imobiliar e dur. Nu achiti 3 rate, ala esti! Iar dl. Ionescu nu a mai avut din ce plati.
S`a trezit cu prima hartie acasa. “Urmare a discuţiilor purtate şi a e-mailului de amânare transmis dvs în data de …07. 2009 de catre debitoarea …. si adus la cunostinta noastra anterior inspectiei la faţa locului din data de .07.09, cand aţi făcut convocarea pentru inspecţia proprietăţii imobiliare a debitoarei …., vă solicitam următoarele : Intocmirea raportului de evaluare a proprietăţii debitoarei se va realiza pe baza inspecţiei făcute din exterior, debitoarea neprezentandu-se la termenul şi data convocării, luandu-se in considerare urmatoarele date privind proprietatea supusa evaluarii: suprarafaţa construită – 250 mp; amenajarea tip piscină – cca 150 mp; curtea – 560 mp; împrejmuirea din zidărie – în lungime de cca 55ml; grădina în suprafaţă de 800 mp, situata in spatele curţii şi neamenajată; construcţiile ridicate si modernizate …”
Familia Ionescu a intrat in panica. Au dat fuga la CEC, dar banca nu`i mai pasuia nici ea, darmite sa`i sprijine.
In nici o saptamana, au fost avertizati ca le va fi scoasa casa la licitatie. Mai intai, au fost pusi in strada. Luna trecuta, ditamai vilocul a fost scos la licitatie pentru 185.000 de euro. Fireste, o suma colosala, la care nu s`a aruncat nimeni.
Ca sa inchei, in judetul Sibiu se incearca si acum vinderea proprietatii familiei Ionescu, odinioara printre cei mai bogati din zona. Banca si firma de leasing viseaza sa`si recupereze banii. „In cel mai rau caz, o trecem ca hotel din fonduri proprii si vedem cum ne amortizam investitia. Numai ca avem cam 140 de asemenea dosare pe rol. Iar cu 150 de hoteluri chiar nu avem ce face”, spune reprezentantul firmei de leasing imobiliar.
Familia Ionescu acum e disperata. S`a intins mult mai mult decat le era plapuma. Si banca e disperata, fiindca nu prea poate exevuta garantiile. Firma de leasing inghite si ea in sec, dupa ce a ramas cu o pereche de chei in mana.
Domnul Ionescu sta cu hartia in mana. „In baza art. 500 c.pr.civ., se stabileste pretul de vanzare la licitatie a imobilului situat in …. jud. Sibiu, compus din teren cu o suprafata de 1.854 mp teren, constructii in regim de inaltime P si P+1, cu o supraafata construita de 350 mp, curte cu piscina, imprejmuire cu gard betonat, proprietatea debitoarei … la suma de 174.000 euro, exclusiv TVA. Drept pentru care am procedat la intocmirea prezentului proces verbal in 1 exemplar original, pentru dosarul de executare”

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP