Dan Popa: O scurtă revenire în V asupra subiectului - Bloguri economice

joi, 10 septembrie 2009

Dan Popa: O scurtă revenire în V asupra subiectului

Asadar, de unde poate veni cresterea economica? Si in context, ce e aia crestere economica?
Practic, e atunci cand nivelul de trai iti creste. Teoretic, sunt mai multe abordari, in functie de ce vrei sa`ti iasa in final. Ca`n bancul cu contabilul.

Se vorbeşte de o creştere reală numai dacă fenomenul în sine este rezultat, de exemplu, al sporirii venitului naţional în raport cu ritmul evoluţiei populaţiei. Dacă în manifestarea indicatorului studiat se înregistrează aspecte pozitive doar ca urmare a scăderii numărului populaţiei, procesul nu poate fi numit creştere economică.
Pe urma, ca sa vorbesti de crestere economică, musai e sa te izbesti in mod placut de trei lucruri: primul, cresterea aia sa se reflecte in niste cifre. Al doilea, cifrele alea sa se gaseasca si in realitatea de zi cu zi (vezi in istorie situatia din vremea lui Causescu, cand oficial aveam cresteri peste cresteri, dar practic crapam de foame) si al treilea factor care insoteste o crestere economica e cel al cresterii calitatii managementului institutional. Adeca e greu de crezut ca intr`un stat cu coruptie puternica si cu un management al finantelor precar, cresterea poate fi una sustenabila si „accurate”.
Boooon. Acum, ca am lamurit cat de cat aceste lucruri, putem sa ne intrebam de unde ar veni cresterea noastra economica.
Din plan intern, teama mi`e ca nu. Industrii romanesti avem putine si nu ar putea genera crestere decat prin prisma exporturilor, ceea ce momentan nu e cazul. Daca ar fi, cresterea ar putea veni din partea comenzilor la export, adica a economiilor straine.
Firmele romanesti sunt cu moralul la pamant, cu finantele`n pioneze si cu disponibilizarile la usa.
Somajul e si el in crestere si nici Isarescu n`ar putea sa ma convinga ca in urmatoarele luni se vor face angajari masiv, iar salariatii ramasi vor deveni extrem de productivi. Avem o piata a muncii foarte rigida si inghetata. Cand discuti despre cineva rigid si inghetat, discuti despre un mort, ca sa fiu mai riguros.
Mi`e greu sa cred ca,atunci cand bancherii centrali, care de regula poarta la ei seringa cu optimism, vorbesc despre o reluare a cresterii abia din trimestrul I 2010, despre firavele semne ale terminarii crizei si avertizeaza asupra fragilitatii acestora, Romania sa isi stearga mucii cu maneca, urland ca anul asta o sa avem crestere. Pur si simplu mi`e greu sa cred , desi mi`as dori sa se intample.
In Vest se discuta foarte serios despre scenarii in U sau W, teoria crizei in V fiind aproape inexistenta. Or, intr`o economie care depinde consistent de celelalte economii, asa cum e Romania, nu ai cum sa faci performante de unul singur. Ganditi`va la o echipa de fotbal, ai caror jucatori sunt statele UE. Romania e si ea inclusa, dar mai catre aparare. Dam si noi o pasa in timpul meciului, dar de inscris inscriu vedetele(Germania, Franta..). Nu poti sa faci conferinte de presa despre cum ai inscris tu golul in mod fenomenal si miraculos.
Teama mi`e, pe cale de consecinta, ca iar asistam la un puseu prost dozat de optimism. Tare mi`ar fi placut, in spiritul unei transparente pe care atat tintirea inflatiei, cat si actuala criza o recomanda, ca dl. Guvernator sa fi venit ieri cu niste cifre si prognoze bazate pe cifre. Sa ni se fi aratat „maruntaiele” ipotezelor pe care a fost bazata concluzia. Pentru ca din afara, lucrurile par a sta altfel.

In fine, nu am abordat deloc problema cursului. Pentru ca as vrea s`o fac separat, pornind de la o discutie dintre un manager roman al unei mici companii straine venita recent in Romania si un functionar de rang inalt al Finantelor. Discutia mi`a fost relatata de managerul in cauza, care s`a plans „off the record” finantistului ca desi operational a facut profit, din cauza evolutiei cursului valutar, a raportat la firma mama, pierderi. Finantistul i`a spus sa faca hedging valutar, iar al nostru i`a spus sincer ca i se pare scump si ca deocamdata nu isi permite. La care finantistul „Pai atunci pleaca ba inapoi de unde ai venit, daca nici un hedging nu poti sa tii”. In fine.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP