Dan Popa: Pittsburg – deocamdată nici succes, nici eşec - Bloguri economice

joi, 24 septembrie 2009

Dan Popa: Pittsburg – deocamdată nici succes, nici eşec

Apelul SUA in favoarea unui re-echilibru al economiei mondiale a fost bine primit de chinezi, semn ca exista o unitate in ceea ce priveste intentia de a preveni noi crize ca cea de acum. Propunerea americana vizeaza reducerea dezechilibrelor prin diminuarea excedentului marilor tari exportatoare (China) si cresterea economisirii in tarile indatorate (SUA). Desi analistii se temeau ca oficialii chinezi nu vor accepta o asemenea propunere (in fond, modelul de crestere a Chinei e bazat pe export), pana la urma raspunsul a fost mai degraba pozitiv.
Germania, fost numarul unu in materie de exporturi nu e prea entuziasta. Nemtii spun ca ar trebui ca discutiile sa fie focusate pe reglementarea pietelor financiare si sa lase naibii modelele de crestere, cata vreme acum putem vorbi mai degraba de modele de scadere economica.
UE a propus infiintarea din 2010 a unui Comitet European al Riscului sistemic plus alte trei autoritati de supraveghere. Plus o incadrare in niste limite a remuneratiilor din sectorul financiar, idee cu care inafara Frantei, nu s`a grabit nimeni sa ridica mana cum ca ar fi entuziasmat. Intr`un interviu dat de Nicolas Sarkozy la TF!, acesta a admis ca e putin probabil sa se obtina un acord in aceasta privinta.
Obama a avut un discurs oarecum lacrimogen. “Cei care acuza America (scuze cacofonia) ca actioneaza de una singura in lume, nu trebuie acum sa ramana inactivi sa sa lasa ca SUA sa rezolve singura problemele mondiale. E timpul ca fiecare sa isi asume propriile responsabilitati”, a spus prezidentul american, ca si cum nu SUA ar fi infestat economia mondiala, by himself.
Om vedea ce se va mai intampla prin Pittsburg…

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP