Dan Popa: Roubini: ”Trei lucruri care trebuie avute în vedere la ieşirea din criză” - Bloguri economice

vineri, 25 septembrie 2009

Dan Popa: Roubini: ”Trei lucruri care trebuie avute în vedere la ieşirea din criză”

Exista un consens general in a admite ca daca actuala criza nu s`a transformat in Marea Depresiune II, este din cauza relaxarii brutale a politicilor monetare, a planurilor de salvare a economiilor si a sustinerii massive a sistemelor financiare de`a lungul si de`a latul lumii.
Dezbaterea politica s`a focalizat acum pe forma crizei : un V (o reintoarcere rapida la crestere economica), un U (o crestere anemica sau un W (o revenire a crizei).
Pana in primavera acestui an, se discuta si despre un scenariu in forma de L, ceea ce ar fi reprezentat un Armageddon economic si financiar.
Intrebarea cruciala care se pune este legata de calendarul si etapele care trebuie parcurse pentru a iesi din aceasta monumentala relaxare monetara si bugetara. Fara indoiala, dupa cum evolueaza lucrurile, vom asista la deficite bugetare ridicate, la cresteri ale datoriei publice care pe termen lung nu sunt sustenabile. Guvernele au uneori tentatia de a utiliza inflatia pentru a reduce valoarea reala a datoriilor publice si private.
Aceste deficite bugetare au fost in parte monetizate de catre bancile centrale, care au coborat cu nivelul dobanzii cheie pana aproape de zero, crescand de asemenea baza monetara (in SUA, aceasta s`a dublat intr`un singur an).
Daca aceasta tendinta nu se inverseaza, combinatia de politica fiscala si monetara laxe vor duce la inflatie si crize bugetare, care vor insoti o noua bula, cea a activelor sau creditului. Ca sa “sparga” acel deficit, guvernele vor trebui sa mareasca taxele, sa reduca din cheltuieli si fireste, sa absoarba excesul de lichiditate din piata.
Daca aceste enorme deficite vor continua sa fie monetizate, piata obligatiunilor ar putea avea de suferit, iar riscul unei stagflatii ar deveni urias. Cum sa iesim din acest cerc vicios?
Trebuie tinut cont de 3 lucruri.
Primul, ca rezistenta la problemele induse de un deficit ridicat depind de la stat la stat, in fiunctie de nivelel de la care s`a pornit , de credibilitatea politicilor macro, de istoricul rambursarilor datoriei etc. Tarile mici din Europa ar putea avea nevoie de sensibile ajustari bugetare pentru ca esecul sa poata fi evitat.
In al doilea rand, daca daca decidentii politici se vor angaja intr`o maniera credibila sa creasca impozitele si sa isi reduca din cheltuieli incepand din , sa zicem 2011, increderea in piete ar putea creste si favoriza aplicarea ulterioara a unei politici fiscale suple, favorabile reluarii in scurt timp a cresterii economice.
In al treilea rand, responsabilii cu politica monetara ar trebui sa specifice cu transparenta criteriile dupa care vor pune capat “quantitative easing” si ritmul pe care`l au in vedere pentru normalizarea dobanzilor.

Via.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP