Dan Popa: Salariile din bănci se reaşează uşor. Care sunt noile criterii? - Bloguri economice

luni, 28 septembrie 2009

Dan Popa: Salariile din bănci se reaşează uşor. Care sunt noile criterii?

O parte dintre bancile locale si`au modificat grila de salarizare la angajare. Nu mai opereaza cresterile de 15-20 % fata de media pietei, ci au coborat stacheta. In plus, avansurile nu se mai dau pana la nivelul de 90 % din salariu, cum era in 2008, ci pana la cel mult jumatate din salariu. Laptopuri se dau doar anumitor categorii de angajati samd.
In plus, salariile se dau la curs fix de 4 lei/eur, indiferent de moneda in care s`a negociat venitul.
Dar mai bine, cititi mai departe….

1. Pentru fiecare post se va stabili un salariu care va fi incadrat intr-o grila de salarizare. Salariul alocat fiecarui post se situeaza intr-un interval cu un minim si un maxim clar precizate, stabilite in acord cu nivelul de specializare profesionala (junior, specialist, senior, manager departament, director).
2. In stabilirea nivelurilor salariale 2 factori majori vor fi luati in considerare:
a. Echilibrul Intern (acest aspect implica evaluarea postului si determinarea gradului de complexitate pentru fiecare post);
b. Echilibrul extern (prin participarea la sondajele de salarizare si colectarea de date din piata bancara).
3. Raportarea salariilor la cele din piata bancara se face face astfel:
a. Pentru posturi la nivel de senior management – la nivelul cuartilei superioare din piata, care a coborat in medie cu 10%, potrivit calculelor noastre;
b. Pentru posturi la nivel de middle management si cele de expert – la nivelul mediu al pietei + 10%, care a coborat in medie cu 20 % fata de vara anului trecut potrivit calculelor noastre
c. Pentru toate celelalte posturi – la nivelul mediu al pietei
4. Plata salariilor se face in ultima zi lucratoare a fiecarei luni.
5. Angajatii au dreptul la avans din salariu (maxim 50% din salariul lunar) in urma completarii unui Formular de avans din salariu. Un angajat poate beneficia de avans din salariu de maximum 3 ori/an (vezi Anexa 1 – Formular Avans Salariu)

1) Salarizare si alte plati:
A. Salariu de baza;
B. Salarii suplimentare;
C. Plati suplimentare;
2) Beneficii
A. Fixe
B. Flexibile

1) SALARIZARE SI ALTE PLATI:

A. Salariul de baza este negociat fie in brut LEI, fie in brut EUR la o rata de schimb fixa de 4.00 lei/EUR; rata de schimb fixa a fost stabilita pentru a proteja angajatii impotriva deprecierii leului asupra salariului si va fi revizuit anual in luna Ianuarie. Salariile negociate in LEI nu sunt expuse deprecierii si ca atare raman neschimbate.

a) Salariul de incadrare: se va urmari ca noii angajati sa inceapa cu un salariu ce se incadreaza in intervalul stabilit pentru fiecare post;
b) Marirea salariului de baza in functie de performanta:
Marirea de salariu in functie de performanta are loc pentru fiecare angajat o data pe an, in luna martie. Decizia de marire de salariu in functie de performanta se va lua pe baza unei matrici construite pe 2 indicatori:
· Calificativul de Performanta (acesta trebuie sa fie cel putin “Conform Asteptarilor”) si
· COMPARATIO (raportul intre salariul curent al angajatului si salariul de referinta pentru nivelul postului respectiv)

Marirea de salariu in functie de performanta este descrisa in detaliu si aplicabila odata cu implementarea politicilor interne.

c) Situatii speciale de schimbare a salariului de baza:
· Incadrare temporara pe un post: cand angajatul este alocat pe un post superior ierarhic, pentru o perioada determinata de timp, primeste salariul de baza conform noului post.
· Retrogradare/schimbarea incadrarii: datorita performantei slabe/ nesatisfacatoare pe postul curent, angajatul poate primi pe perioada determinata un salariu mai mic sau poate fi incadrat pe un post inferior ierarhic cu un salariu mai mic corespunzator acelui post.
· Re-evaluarea postului: aceasta situatie poate aparea in cazuri in care responsabilitatile postului se schimba in mod esential, cand schimbarile din piata influenteaza anumite posturi sau chiar toata structura bancii.

B. Salarii suplimentare: se ofera 2 salarii suplimentare astfel:
a) Al 13-lea salariu (bonus de vacanta): echivalentul unui salariu net lunar, care se plateste angajatului pro-rata in luna Iunie a fiecarui an, ;
b) Al 14-lea salariu: echivalentul unui salariu net lunar, care se plateste angajatului in 2
transe (jumatate in luna Aprilie si cealalta jumatate in luna Decembrie a fiecarui an) pentru angajatii activi in momentul platii.

C. Plati suplimentare:
a) Diurna – se acorda angajatilor pentru a acoperi cheltuielile cu masa cu ocazia deplasarilor in interes de serviciu:
- Pentru calatorii in interes de serviciu in Romania – valoarea diurnei este de 50.00 lei/zi
- Pentru calatorii in interes de serviciu in afara Romaniei – valoarea diurnei este de: 50 EUR/zi (pentru senior management) si 35 EUR/zi (pentru ceilalti angajati)

b) Bonusul Anual de performanta – acest bonus depinde de performanta individuala (se masoara in functie de atingerea standardelor de performanta) si se plateste in 2 transe: in luna Septembrie pentru performanta pana la jumatatea anului curent si in luna Martie a anului urmator, pentru performanta globala a anului trecut.

Sistemul de acordare a Bonusului Anual de Performanta este descris in detaliu in Politica Managementul Performantei.

c) Alte plati
· Plata unor obligatii financiare contractate anterior angajarii in banca – banca poate prelua obligatiile financiare anterioare ale noilor angajati (ex: contravaloarea contractelor de training cu angajatorul precedent); suma maxima care poate fi preluata in acest caz de 5,000 EUR.

· Plata in vederea detasarii/relocarii – este aplicabila pentru angajatii care sunt detasati pe un post in afara localitatii de domiciliu/isi schimba domiciliul in vederea angajarii. Suma maxima in acest caz va fi de 2,500 EUR.

2) BENEFICII
… ofera urmatorul pachet de beneficii, cu anumite diferente in functie de nivelul postului:

A. Beneficii fixe:
a. Servicii medicale gratuite (pentru toti angajatii) – control medical la angajare si periodic conform legislatiei muncii si alte analize medicale de specialitate;
b. Laptop – pentru pozitiile de top si senior management, precum si pentru alte posturi care presupun deplasari frecvente (ex. Manager Regional Vanzari, Auditori).
c. Beneficii specifice domeniului bancar:
· Dobanzi preferentiale pentru credite (banca ofera conditii speciale de dobanda pentru angajatii sai conform Politicii de Acordare de Credite pentru Angajati);
· Conditii preferentiale pentru operatiunile bancare (nu se percep comisioane);

B. Beneficii flexibile – toti angajatii beneficiaza de masa gratuita. Banca ofera
angajatilor posibilitatea de a alege intre acest beneficiu si un altul echivalent ca valoare: abonament la sala de sport.

Nota: Exceptiile de la aceasta politica pot fi aprobate doar de Directorul General (in
Urma consultarii cu Directia de Resurse Umane & Management Organizational).

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP