Dan Popa: Se “stinge” încet, supremaţia dolarului? - Bloguri economice

luni, 28 septembrie 2009

Dan Popa: Se “stinge” încet, supremaţia dolarului?

Va spuneam mai deunazi ca prietenii chinezi isi sporesc brusc si in cantatiati consistente rezervele de aur, intentia lor fiind de a se mai „elibera” din stransoarea economiei lor de dolarul american. Miscarea Chinei nu e deloc singulara, in mai toate partile lumii demarand chiar zilele trecute proiecte care, cel putin aparent, „de-dolarizeaza” lumea.

*Kuweitul si`a reconfirmat intentia de a`si asuma o moneda unica, dupa modelul euro, chiar daca orizontul initial adoptat (2010) pare prematur. Intentia exista din 2001….

….cand Consiliul Cooperarii Golfului (CCG)- din care fac parte Arabia Saudita, Bahrein, Emiratele Arabe Unite, Kuweit, Oman si Quatar, au anuntat ca vor sa isi stabileasca o moneda unica. In 2006, Omanul a socat intregul bloc, declarand ca iese din joc din cauza ca nu indeplineste preconditiile de adoptare. Anul trecut, Emiratele s`au retras si ele, din aceleasi conditii, fapt care a amanat proiectul cu cel putin doi ani. Dar cum spuneam, el va fi in cele din urma, finalizat.

*Tarile Africii de Est sunt decise sa isi infiinteze un Institut Monetar est-african si o Banca Centrala, urmand ca pasul urmator sa fie adoptarea unei monede unice. Chestiunea a fost confirmata chiar zilele trecute de un grup de economisti ai Bancii Centrale Europene, care au insistat asupra necesitatii unui calendar orientativ in aceasta problema.
*Sapte ţări sud-americane au semnat sâmbătă seară, în Venezuela, înfiinţarea oficială a Băncii Sudului, proiect ce fusese abandonat după lansarea cu mare pompă la sfârşitul lui 2007, relatează AFP. Preşedinţii celor şapte state – Venezuela, Brazilia, Bolivia, Ecuador, Argentina, Uruguay şi Paraguay – au parafat documentul în seara primei zile de desfăşurare a celui de-al doilea summit al Americii de Sud şi Africii (ASA), care ia sfârşit duminică la Porlamar (în nord-estul Venezuelei). Capitalul total de înfiinţare este de 20 miliarde dolari (14 miliarde euro).

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP