Dan Popa: Se va deprecia azi leul? - Bloguri economice

joi, 24 septembrie 2009

Dan Popa: Se va deprecia azi leul?

“In pofida evolutiei regionale, leul s-a apreciat in debutul sedintei ieri urcand rapid de la 4,2470 la 4,2370/EUR – departe de nivelul de inchidere precedent de 4,2520/EUR. A urmat o evolutie statica insa leul s-a asezat din nou pe o traiectorie de apreciere dupa mijlocul zilei. Pe parcursul acestei miscari au fost inregistrate 25 de tranzactiile consecutive de cumparare RON/vanzare EUR in platforma de tranzactionare Reuters Spot Matching (subl.mea-DP) – probabil una dintre cele mai lichide platforme pentru perechea EUR/RON”, se arata in Raportul financiar zilnic al ING. Acest volum este important avand in vedere ca pe parcursul intregii zile s-au inregistrat 250 de tranzactii, se mai arata in document.
In mod interesant aceasta miscare de apreciere a avut loc dupa stabilirea cursului de referinta, o perioada caracterizata deobicei de volume reduse. “Aceasta este inca un indiciu care sustine ipoteza unei interventii avand in vedere ca acestea au loc de obicei in perioada in care piata este mai calma. Aprecierea leului s-a sfarsit in jurul valorii de 4,2285/EUR iar dupa o perioada relativ calma moneda nationala a inchis sedinta la 4,23/EUR. Dispozitia pietelor internationale pare sa se fi inrautatit peste noapte iar aceasta ar sugerea ca este posibil ca leul sa se deprecieze.
Desi o asmenea perspectiva pare si mai probabila avand in vedere aprecierile semnificative din ultimele doua sedinte preferam sa credem ca leul se poate aprecia astazi deoarece continuarea interventiilor pare posibila”, se mai spune in raportul citat.
Pe partea ratelor de dobanda pe termen scurt, am putea asista, spun autorii raportului, la cresteri in urmatoarele sedinte, chiar daca nu de amploare foarte pronuntata. “Desi posibilele interventii ale bancii centrale in piata valutara induc o presiune ascendenta asupra ratelor de dobanda pe termen scurt, aceasta se poate sa fie mai mult decat compensata de catre schimbarea in lei a banilor FMI destinati finantarii deficitului bugetar”, conchid autorii raportului.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP