Dan Popa: Şef HR, sistem bancar: ”Pentru un singur post, au venit în 10 zile, 700 de aplicaţii” - Bloguri economice

vineri, 18 septembrie 2009

Dan Popa: Şef HR, sistem bancar: ”Pentru un singur post, au venit în 10 zile, 700 de aplicaţii”

Stiu ca veti angaja un nou analist de risc. Cate aplicatii ati primit pentru post?
Primeam cam 350 de CV`uri pe saptamana. Dupa doua saptamani, am incheiat selectia primara. Aveam de unde alege.

Puteti vorbi despre pretentiile salariale ale candidatilor?
Respectand confidentialitatea datelor, da. Am intalnit si CV`uri pe care le consider „de fite”. Din Brasov de pilda a aplicat cineva care a cerut 3000 de eur, desi nu are in spate performantele care sa`i sustina aplicatia. Inafara de faptul ca lucreaza intr`o banca de top si nici macar pe pozitia pe care vrem sa recrutam, nu`l sustine mare lucru. Avem de asemenea aplicanti directori de agentii si chiar de sucursale din provincie, care probabil ca isi simt locul de munca vulnerabil si ar dori sa isi asigure un loc de munca pe viitor.

Un caz mai deosebit printre aplicanti?
Da, exista un aplicant care a lucrat la o banca din Romania, dupa care a fost recrutat de o banca din SUA. A lucrat acolo doi ani, dupa care a ramas fara job in urma crizei. Aplicantul in cauza e specialist in ceea ce se cheama commercial credit underwriting process. Acum s`a intors si probabil ca il vom intervieva, la fel ca pe toti cei ajunsi pe lista scurta.

De unde sunt majoritatea aplicantilor, din punct de vedere geografic?
Bine, dupa Bucuresti, Brasovul e de departe pe locul intai. Urmeaza Timisoara, Cluj. Am primit cateva zeci de CV`uri din Teleorman, de pilda. Dar nu am facut o distributie riguroasa. Va spun acum ce am retinut citind toate aplicatiile.

Si ca banci, de unde vin aplicantii?

Ei…de la toate bancile. Si de la cele mai mari si de la cele mai mici. Nu ar fi colegial sa dau nume.

Cate CV`uri ati retinut in total din cele 700, pentru lista scurta?
Au fost peste 700….pe lista scurta am retinut cam 100, cu care vom merge mai departe.

Si restul…?
Ei..restul sunt persoane care vor face probabil cariera in alte directii sau vor ramane acolo unde sunt. Vreau sa va spun ca printre CV`uri am gasit si profesori suplinitori, contabili la deverse firme…oameni care nu se incadreaza in targetul nostru.
Am mai eliminat acei aplicanti care mentionau la rubrica “salariul dorit” sume care tradau ori nestiinta, ori inadecvarea la realitate.

Adica?
V`am spus, am primit cereri de salariu de 3000 de euro. Recordul a fost un coleg dintr`o banca din Sud, care scria concesiv ca “ar accepta” 4500 EUR. Nu cred ca a fost inclus in short list.
Am fost placut surprins de pilda sa vad si pretentii salariale modeste, care nu treceau de 3000 de lei. Adica echiva,ent 700 EUR, grosso modo. Si veneau din partea unor oameni care sigur acum castiga mai bine, dar au postul restructurabil.

Care sunt pozitiile de pe care se pleaca? Spuneati de sefi de agentii….
Da, sunt cam 15-20 de cazuri de branch manageri. Apoi, am mai intalnit multe cazuri de internal controlleri, Chairmans of Branch Credit Committee, chief accountants, Credit risk Manageri, designeri de produse…Acum e o perioada foarte buna de recrutat in banci. Luam oameni foarte buni, la preturi normale.

Ce inseamna un pret normal?
Inseamna sa fie o contraprestatie onesta din partea noastra pentru plusvaloarea pe care o poti aduce bancii prin munca ta.

Si in bani…?
Nu`mi cereti.. Stiti bine ca astea sunt date confidentiale. In plus, pentru acelasi post, putem plati doi oameni in mod diferit. Depinde de implicarea lor, de ceea ce fac in mod concret…

De ce sunt salariile din provincie cateva ori mai mici decat in Bucuresti?
E vorba de performanta. Daca de pilda Brasovul imi genereaza un profit anual de un milion de euro, iar Timisul, zece milioane de euro, nu e normal sa`i platesc mai bine pe banateni? Cifrele de mai sus sunt absolut intamplatoare, nu reflecta nicio realitate, sa ne`ntelegem.

Stiu ca o parte dintre angajati sunt dispusi ca, atunci cand se muta cu serviciul, sa ia dupa ei baza de date de la fostul lor de munca. Ati primit aplicatii in care vi se ofereau asemenea oferte?
Nu in mod direct. Dar cand in CV cineva trece din senin ca se ocupa cu bazele de date cu clientii corporate la nivelul centralei unei banci, te astepti ca la o adica, sa fie in stare sa ti le puna la dispozitie. Dar sincer, noi n`am lua asemenea oameni.

De ce? E o foarte buna tehnica de a`ti racola clienti….
Da, numai ca vedeti, asa cum procedeaza cu fostul loc de munca, la fel ar proceda si cu noi, daca ar avea ocazia. Asa ca ne ferim de asemenea oameni. Slava Domnului, avem de unde alege incat sa ne permitem.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP