Dan Popa: Speculaţii pe marginea atacurilor speculative - Bloguri economice

marți, 15 septembrie 2009

Dan Popa: Speculaţii pe marginea atacurilor speculative

E simplu. Sa ne imaginam tara Landia, care are ca moneda, landul. Exista trei « generatii » de modele in ceea ce priveste atacurile speculative.
Primul model. Sa presupunem ca deficitul Landiei este de un miliard de lanzi si ca rezerva Bancii Nationale este de 5 miliarde de lanzi. Daca lucrurile ar evolua liniar, rezerva aia ar trebui sa ii ajunga Bancii Centrale vreme de cinci ani. Dupa aceasta perioada, banca centrala va trebui sa isi devalorizeze moneda sau sa apeleze la alte tehnici pentru a subtia deficitul. Buuuun.

Daca un speculator (poate fi banca, persoana fizica, alta institutie) ii pune gand rau landului, evident ca va ataca inainte de cei 5 ani. Momentul in care atacul este dat e atunci cand nivelul rezervelor atinge o valoare prag, la care speculatorul isi poate recupera banii. Indicatorul rezervelor Bancii Centrale a Landiei este un foarte bun instrument pentru a prezice aparitia unei crize – de aceea in Landia se publica regulat nivelul rezervelor.
Al doilea model. Pietele sunt volatile. Fazele de optimism alterneaza cu cele de pesimism.Deciziile se iau luand in calcul celebrele « fundamente ». Presupunem ca in piata exista doi speculatori. E ca in dilema prizonierului. Fiecare se uita la ce face celalalt, intuind ca daca va vinde, se duce…de suflet si investitia lui, ceea ce desigur, nu isi doreste. In cele din urma, ca sa nu fie pe locul doi, fiecare vinde si arunca in piata cantitati consistente de lanzi. Unde se ajunge, nu`i greu de dedus.
Al treilea model. A luat nastere dupa crizele asiatice si are la baza fluxurile straine de capital. Nu mai insist acum asupra precipitarii cu care Romania a liberalizat contul de capital, ca nu`i momentul.
In acest al treilea caz, fondurile de investitii sau bancile, sau chiar firmele, pentru a`si reduce pierderile de pe alte piete, isi restrang activitate din Landia, scotand banii si « rezolvand » astfel moneda locala.
Treaba se face cam asa. In lume, relatiile de afaceri sunt dominate de considerente familiale (guan xi in China), de mari conglomerate familiale (caebol in Coreea de Sud), sau conglomerate de companii aliate (keiretsu, in Japonia). Acestea iau credite de la banci, incercand sa construiasca adevarate imperii si sa`mi maximizeze dimensiunile. In momentul in care apar probleme in tarile gazda, companiile repsective vand totul in alta parte, ca sa isi refaca situatia financiara acolo unde`i doare cel mai tare. Scot banii din Landia, lasand in offside landul..
Acuma, legat de Romania. Nu suntem nici prima si nici ultima tara a carei moneda e atacata. Cazul lirei sterline e deja celebru si nu insist. Moneda e atacabila si pana la urma lumea financiara nu e un loc in care doar gentlemanii finantelor isi dau intalnire.
Citeam zilele acestea de amnistia fiscala impusa de SUA (ca si cea din Italia si alte state) cetatenilor care isi repatriaza banii. Desi corecta pentru economiile lor, aceasta masura da o lovitura sub centura economiilor de unde sunt retrasi banii. Nu e etica, dar e utila. E tot un fel de atac, dar mai molcom. In fine…am scris acest post pentru cei care intrebau ce`i ala atac speculativ. Asta e.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP