Dan Popa: Stiglitz, la Sorbona: ”Sistemul financiar de acum e într-o stare mai proastă decât acum un an” - Bloguri economice

luni, 14 septembrie 2009

Dan Popa: Stiglitz, la Sorbona: ”Sistemul financiar de acum e într-o stare mai proastă decât acum un an”

Azi dimineata, laureatul Nobel pentru economie, Joseph Stiglitz, a prezentat Raportul sau legat de solutiile la actuala criza, in fata unui numeros auditoriu, la Sorbona. JS a fost angajat de Guvernul si Presedintele francez pentru a elabora o strategie economica in urma cu un an. Mai jos, cateva fraze din alocutiunea lui. Dupa ce primesc textul integral al interventiei, sper sa`l pot publica.

“…Modul in care banca de afaceri Lehman Brothers a fost abandonata, fara a se calcula cu precizie care sunt consecintele acestui act, a fost clar o eroare. Dar nu caderea Lehman Brothers a provocat criza, ci bancile care acordau credite in baza unor garantii speculative. Cu sau fara prabusirea Lehman, tot la o criza se ajungea. Prabusirea Lehman este o consecinta a recesiunii, nu o cauza.

..Bancile nu au invatat nimic din criza. Ele au primit un cec in alb din partea guvernelor si se folosesc acum de acest cec, chiar daca unii guvernanti au ajuns totusi sa isi puna acum intrebarile fundamentale. Ce sistem financiar ne dorim in cele din urma? Cat de adanc poate fi el? Ce functii trebuie sa asigure acest sistem? Care e arhitectura optima a unei arhitecturi financiare?

…Criza nu a trecut. Pentru oameni, criza inseamna sa nu aiba loc de munca, chiar daca activitatea din jurul lor s`a reluat. Or, somajul va continua sa creasca.

…Bancile ar da credite, dar ma indoiesc ca somerilor. Cata vreme somajul va creste, creditarea nu va avea cum sa creasca. In plus, planurile de stimulus fiscal se vor epuiza in 2011. Daca sectorul privat va reusi pana atunci sa isi revina, se cheama ca planurile de relansare au avut succes. Daca nu….

…cred ca am putea avea o criza in U, cu partea orizontala pe cativa ani, sau un W. Asta in cazul in care problemele imobiliare se agraveaza iar pietele financiare ar putea trece printr`un nou soc.

..Nu sunt optimist cu privire le ceea ce ne asteapta. Am impiedicat sistemul sa se prabuseasca cu totul, e adevarat. Dar asta are un cost, iar dimensiunea sociala a acestui cost ar putea fi consistenta.

…Reformele se fac cu mare greutate. Sistemul financiar de acum e intr`o stare mai proasta decat acum un an. E mai concentrat, normele contabile sunt mai opace, iar pe anumite piete speculatiile incep iar sa apara. Am pornit intr`o directie gresita.

…Trebuie facuta o reforma a bonusurilor, care sa nu mai permita asumarea de riscuri excesive. Trebuie transparentizate normele contabile utilizate de institutiile financiare. Trebuie revizuita utilizarea derivativelor. Se pot face multe lucruri, dar dificultatea vine dinspre politicieni.”

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP