Dan Popa: Ştiri seci, dar noi. Din Africa, frate! - Bloguri economice

marți, 22 septembrie 2009

Dan Popa: Ştiri seci, dar noi. Din Africa, frate!

*Sindicatele din sistemul bancar Nigerian si`au exprimat dezprobarea fata de intentia Bancii centrale de a vinde cinci banci unor investitori straini. Argumentul sindicalistilor il transcriu mot-a-mot, pentru ca n`as fi fost in stare sa inventez ceva mai amuzant de atat. “Nu descurajam investitiile straine, dar nu putem autoriza ca niste straini sa preia bancile noastre” . Foarte tare!

*Din cauza dificultatilor economice, Banca Centrala a Botswanei (stiti Dvs, cea a carei moneda poarta un nume care se traduce in romana prin denumirea populara a falusului) a permis tiparirea bancnotei de 100 de p..la in conditii precare de calitate (culori sterse, etc) Partea proasta e ca botswanezii cred ca e vorba de bancnote false si dau fuga la banca sa le predea. Banca Centrala a primit si a schimbat cat a putut, da` cat sa tot schimbe? Asa ca a dat un comunicat in care`i roaga pe botswanezi sa se uite mai cu incredere la p…lor , dand asigurari ca pana la finele anului, banii “defecti” vor fi inlocuiti. Asta ca sa nu mai zic ca bancnota de 200 de …., introdusa in august, a fost tare rau primita de localnici.
Chiar oare cum se numeste diviziunea monedei botswaneze?

*Guvernul din Burundi, tara al carei buget depinde in proportie de 50 % de ajutoarele externe, intentioneaza sa urce cheltuielile publice in acest an cu 2,7 %, pentru a stimula cererea interna, a declarat ministrul Finanelor, Clotilde Nizigama. Burundi este afectata cel mai puternic de scaderea cu 17% a pretului cafelei, acest recul coborand veniturile la buget cu 50%. Asa ca sa ne facem cruce si sa multumim lui Mnezeu ca aici, pe piciorul de plai, o ducem zuper bine.

*Tara saraca, atentate mai saracutze. Sase persoane au fost ranite in timpul unui atac asupra a doua barci de pescari in Douala (sudul Camerunului), potrivit Cameroon Tribune. Atacatorii aveau Kalashnikovuri, dar se pare ca nu mai aveau gloante sau erau arme false, intrucat atacurile si ranile au fost facute cu ace de croshetat. Probabil batele erau prea scumpe.

*Numarul turistilor care viziteaza Marocul ar putea atinge in 2009, 3,5 milioane, adica o crestere cu 9 %. Oficialii minsiterului de resort spun ca o parte dintre cei care intentionau sa viziteze locurile scumpe din lume si`au reorientat destinatiile de vacanta, iar marocul a stiut sa profite de asta. Turismul asigura 10 procente din PIB`ul Marocului.

*Togo are de cateva zile lege bancara.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP